Zgodnie z przekonaniem, że mężczyzna ma wszelkie
predyspozycje do gotowania, a mały mężczyzna tym bardziej – w Krwonach w gminie
Brudzew (powiat turecki) Fundacja ze Smakiem zorganizowała smakowity Dzień
Chłopca.
Przewodniczką po tym kulinarnym eksperymencie była Arleta Jakubowska,
szefowa baru w Turku prowadzonego przez
Spółdzielnię Socjalną Powrócisz Tu. Do tej okazjonalnej zabawy zaproszono dzieci
ze Szkoły Podstawowej w Brudzewie, które w Krwonach przygotowywały włoską pizzę
margeritę z bazyliowym pesto. Z takiej okazji jak Dzień Chłopca nie można było
zapomnieć o słodkim co nieco. Dzieciaki wykonały
więc zgodnie z instrukcjami szefowej kuchni czekoladowe trufle.
Uczniom nie brakowało ani zaangażowania w przygotowywanie dań,
a później ich pałaszowanie, co widać na zdjęciach. Uśmiechnięte buzie wymazane czekoladową
masą mówią same za siebie, a dopełniła to burza oklasków, którą nagrodzono na
koniec warsztatów prowadzącą zajęcia. ki
zdjęcia: Fundacja ze Smakiem