Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, w ramach projektu Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego, realizują wiele interesujących kursów, które znacznie podnoszą ich kwalifikacje.
W Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego zorganizowano kursy barman/kelner oraz barista/sommelier, podczas których młodzież poznawała tajniki komponowania i przygotowania napojów pod okiem profesjonalnego barmana i baristy. Podczas kursów cukierniczych młodzi kucharze uczyli się przygotowywać ciasta od podstaw, a także dekorować desery. Kolejne zaplanowane kursy cukiernicze nauczą ich przygotowania i dekorowania tortów. W gastronomii niezwykle ważne jest nie tylko to co podamy gościom do picia i jedzenia, ale również to jak ich ugościmy za stołem. Stąd kurs dekoracji stołów z florystyką w połączeniu z komponowaniem dekoracji z zastawą stołową okazał się prawdziwą "wisienką na torcie", a efekty przeszły oczekiwania samych kursantów. Uczniowie pracowali na wysokiej jakości produktach i każdy miał okazję samodzielnie wykonać zarówno wszystkie napoje, potrawy czy dekoracje.
Jak ocenia nauczycielka Katarzyna Hryciuk, nowe umiejętności nabyte na kursach z pewnością zaowocują zwiększoną atrakcyjnością uczniów na rynku pracy.