W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Zdrowie Uroda Styl

Czy herbaty wypijane w nadmiarze mogą nam zaszkodzić? Matcha – to najzdrowszy napój!

2020-10-21 09:33:28
Czy herbaty wypijane w nadmiarze mogą nam zaszkodzić? Matcha – to najzdrowszy napój!

Aby w pełni delektować się smakiem i aromatem herbaty trzeba ku temu stworzyć odpowiednie warunki i atmosferę. Początek rytuałowi dali starożytni Chińczycy, którzy wypracowali i wprowadzili wiele reguł dotyczących zarówno samego przygotowania napoju, podawania jak i zasad savoir vivre’u podczas jego kosztowania. Dzisiaj trudno o taki rodzaj celebracji picia herbaty, stąd stare sposoby są nieco unowocześnione i bardzo często zdarza się – również z uwagi na tempo życia – iż parzymy ją w kubkach, bo tak nam po prostu wygodniej. Ale herbata to bardzo interesujący temat , dlatego postanowiliśmy go zbadać.

W Polsce coraz częściej odchodzi się od podawania herbaty w szklankach z uchwytami. Uściślając zwyczaj ten był mocno rozpowszechniony jedynie w naszym kraju oraz w Rosji, a w świecie uważany za mało elegancki. W przypadku herbaty najbardziej zasadne jest używanie porcelanowych filiżanek, które pozwalają wydobyć z naparu pełnię smaku i aromatu. Należy też pamiętać, iż zapraszając gości do stołu nietaktem jest korzystać z herbat w saszetkach. A czym się różnią od tych liściastych?

W herbatach ekspresowych znajdują się wszystkie pozostałości po suszeniu tj. miał i pył tzw. zmiotki. Najbardziej wartościowe składniki, które mają dobroczynny wpływ na organizm znajdziemy jedynie w liściach, dlatego wato kupować właśnie te liściaste i to w przypadku każdego rodzaju mieszanek.

Czym powinna charakteryzować się herbata dobrej jakości?

W jej ocenie musimy brać pod uwagę jakość liścia, jego wielkość i sposób zwinięcia. Jest to niemożliwe w przypadku produktów całkowicie zapakowanych, bądź kiedy widzimy jedynie jakiś mały ich fragment. Każdy kupujący powinien herbatę wysypać na dłoń, przyjrzeć się jej z bliska, powąchać i zdecydować czy mu odpowiada. Dodatkowo powinien też uzyskać wyczerpujące informacje na temat pochodzenia, działania i sposobu parzenia, bo w zależności od rodzaju jest ono różne.

Czy jakość naparu zależy też od wykorzystanej w tym celu wody?

Im będzie twardsza, tym gorszy powstanie napój, dlatego polecane są wody przefiltrowane, albo źródlane. Ponadto w zależności od rodzaju przygotowywanej herbaty, odmienne też będą techniki sposobu parzenia. Oto one.

Parzenie herbaty czarnej: zalewamy susz nie wrzątkiem, a gorącą wodą, dlatego po zagotowaniu powinna odstać jakąś minutę. Parzymy ją maksymalnie przez 3 minuty, bo po tym czasie zaczynają się uwalniać tanina neutralizująca teofilinę i kofeinę, a napar staje się niestety gorzki. Przykładowe proporcje: od pół do jednej łyżeczki mieszanki na szklankę wody.

Parzenie herbaty zielonej: tutaj różnice dotyczą temperatury wody, w związku z tym po jej zagotowaniu odczekujemy co najmniej 10 minut i dopiero zalewamy susz i parzymy maksymalnie przez 3 minuty. Gdy napój jest gotowy – podobnie jak w krajach Azji Środkowej – wylewamy go i pijemy ten z drugiego parzenia. Ważne: większość herbat zielonych nadaje się do dwu lub trzykrotnego wykorzystania. Za każdym też razem organizm przyswaja sobie różne i cenne składniki.

Parzenie herbaty czerwonej: w jej przypadku postępujemy podobnie jak podczas przygotowywania herbat czarnych z tą jednak małą różnicą, iż wymagany jest tutaj dłuższy czas parzenia tj. od 3 do 7 minut. Wówczas mikstura jest najbardziej efektywna. Te same liście można także zalewać wielokrotnie, uzyskując inne dobroczynne substancje.

Gatunki herbat i ich walory

Wyróżniamy: czarną, zieloną (ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł i opóźnia proces starzenia) , czerwoną PU-ERH (odchudza i przyśpiesza metabolizm), rooibos (nazywana również napojem życia relaksuje i uspokaja, a w swoim składzie posiada m.in. żelazo, wapno, mangan, fluor i polecana jest szczególnie kobietom w ciąży, matkom karmiącym, dzieciom, działa też antybakteryjnie i antywirusowo), owocową, białą (działa przeciwnowotworowo, uodparniająco) i yerba matę.

Czy wypijanie dużej ilości herbat w ciągu dnia możne zaszkodzić?

Taką herbatą, z którą należy się mieć na baczności (oczywiście jeśli jest przyjmowana w nadmiarze) jest ta zielona. Pomimo jej dobroczynnych działań, przesada jest na pewno niewskazana, dlatego dla zdrowia najlepiej wypijać jej maksymalnie w ciągu dnia dwie filiżanki. Ponadto godny plecenia jest gatunek o nazwie Matcha. Jest źródłem m.in. wielu, cennych składników zdrowotnych, pomaga w odchudzaniu, relaksuje, chroni przed chorobami serca. Ten zielony proszek wykorzystywany jest też w kuchni do robienia koktajli czy jogurtów. Niektórych też wykorzystują Matche do wypieków.


Śledź nas na