Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie reprezentowało region Wielkopolski podczas 33. sesji Regionalnej Konferencji ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy. Panie prezentowały na stoisku między innymi pyzy z gzikiem, placki ziemniaczane, kaliskie andruty, wielkopolski ser smażony, czy świętomarcińskie rogale. W konferencji uczestniczy 50 państw Europy i Azji.
Konferencja regionalnej FAO dla Europy, która rozpoczęła się 10 maja w Łodzi jeszcze trwa. Do środy 11 maja towarzyszyły jej prezentacje regionalnych smaków.Tematem trwającej od wtorku 11 maja 33. sesji Regionalnej Konferencji ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy w Łodzi są kwestie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i transformacji systemów rolno-spożywczych. Uczestnicy debatują między innymi o łańcuchach produkcji żywności i możliwościach „przekształcenia systemów rolno-spożywczych na rzecz zdrowej diety w regionach”.
W
otwarciu konferencji, oprócz ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka,
wziął udział dyrektor generalny FAO - Qu Dongyu, a także minister
spraw zagranicznych Zbigniew Rau, niegdyś wojewoda łódzki. Podczas
wydarzenia związanego z rolnictwem i produkcją żywności nie mogło
zabraknąć podsekretarza stanu w ministerstwie rolnictwa - Ryszarda
Bartosika, który podobnie jak gospodynie z Będziechowa, pochodzi z
gminy Kawęczyn.
W konferencji uczestniczy 50 krajów Europy i Azji, Polska jest gospodarzem konferencji FAO po raz drugi - w 1988 roku odbywała się w Krakowie.
ki
zdj. FB KGW Będziechów