Akcja przeprowadzana będzie tradycyjnie w największych sklepach w Koninie, ale również w 18 okolicznych gminach i na terenie powiatów Konina, Koła, Słupcy i Turku. Wolontariusze, których co roku jest około dwóch tysięcy, będą ubrani w pomarańczowe koszulki i będą zachęcać klientów, aby kupili coś, co może trafić na zbiórkę. – Prosimy o takie produkty spożywcze, z których można przygotować posiłek, również dania gotowe czy słodycze. Wolontariuszami będą zarówno uczniowie szkół średnich, jak i podstawowych, ale także przedstawiciele organizacji pozarządowych. Zachęcamy, by nie przechodzić obojętnie, ale kupić coś i ofiarować na zbiórkę – wyjaśniała Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie.
Jak
wyjaśniano na konferencji, co roku powstaje w całym regionie około 2,5 tysiąca
paczek, a w samym Koninie około 600-700. Joanna Piekarczyk apelowała, aby kupować
produkty z długim terminem przydatności i takie, z których można coś
przygotować jak olej, cukier, czy mąka. Zbiórka będzie prowadzona w godzinach otwarcia
poszczególnych sklepów, a paczki trafią do potrzebujących jeszcze przed
świętami.