Dwanaście ekip wystartowało w V Mistrzostwach Polski w Potrawach i
Kawiorze z Jesiotra, których gospodarzem i współorganizatorem jest Hotel Atut w
Licheniu Starym. – Z ogromną radością i chęcią tutaj przyjeżdżam – mówi Ewa
Wachowicz, przewodnicząca jury VIP.
Drużyny z całej Polski przygotowują potrawy już od rana. Serwują przystawkę i danie główne. Obowiązkowym składnikiem tej pierwszej jest jesiotr wędzony plus kawior z jesiotra, natomiast do drugiego należy przygotować świeżego jesiotra. Ekipy mają na to maksymalnie 80 minut.
Dania oceniają dwa składy jury – degustacyjne oraz VIP, którego szefową jest Ewa Wachowicz (zasiada w nim też między innymi słynny Kurt Scheller). – Jestem na tych mistrzostwach po raz trzeci – mówi Ewa Wachowicz. – Jak widać jest tu smacznie, przyjaźnie, ciekawie i za każdym razem inaczej. Praktycznie z każdą serwowaną potrawą jest coraz wyższy poziom.
Ekipom przewodnicząca jury VIP gratuluje świetnie zrobionych ryb. – To znaczy nie ma wpadek, jeśli chodzi o przygotowanie jesiotra, który sam w sobie jest wymagającą rybą – dodała Ewa Wachowicz. Zwycięzców V Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra poznamy dziś wieczorem, podczas gali. Oczywiście w Hotelu Atut. Na uczestników tego kulinarnego wydarzenia czeka tutaj wiele ciekawych stoisk przygotowanych przez wystawców, sponsorów i partnerów.