Uczennica ZSEU w Żychlinie - Agata Wieczorkiewicz zwyciężyła w okręgowych eliminacjach XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, które odbyły się w Poznaniu.
W ubiegły piątek, 11 stycznia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu odbyły się eliminacje okręgowe XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nich udział 50 uczniów z całej Wielkopolski. Olimpiada obejmuje zagadnienia z zakresu żywienia, chemii i biologii rozszerzonej, a laureaci i finaliści otrzymują indeksy na wyższe uczelnie. Od wielu lat z tego właśnie względu cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów liceum.
W tym roku wzięła w niej udział również uczennica klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych Agata Wieczorkiewicz, która dzięki swojej wiedzy i świetnemu przygotowaniu pokonała 49 uczestników i wygrała etap okręgowy! Kolejnym krokiem jest etap centralny, a na listę finalistów trzeba poczekać do lutego, kiedy to znane będą oficjalne wyniki ze wszystkich komisji okręgowych. Do olimpiady uczennicę przygotowywała Monika Izydorczyk, nauczycielka chemii i żywienia człowieka.