Komisja konkursowa przyznała pierwsze miejsce Stowarzyszeniu „Koło Kobiet” z siedzibą w Biskupicach za „Gaty cebulowe z suszonymi podgrzybkami na ślepych rybach z kaszą”. – Co to są gaty cebulowe? – To odpowiednio przygotowana, wydrążona i nadziewana farszem cebula. W naszym przypadku były to grzyby. Można do niego dodać jeszcze jakiś komponent mięsny, np. boczek. To zdecydowanie zapomniana wielkopolska potrawa – wyjaśnia Ola Musialska z „Koła Kobiet”. Czy można podać przepis czytelnikom? – Jeszcze nie. Jesteśmy na etapie dopracowywania receptury. Jak będziemy miały już wszystko przetestowane, to na pewno z chęcią podzielimy się przepisem i jego tajnikami – zapewniają panie z koła.
Dlaczego właśnie ten przepis wybrały na konkurs? Dlaczego tak nazwały tę potrawę? Nie dosyć, że gaty cebulowe to jeszcze na ślepych rybach? – W 2017 roku na zaproszenie pana Jerzego Nogala wzięłyśmy udział w programie „Pytanie na Śniadanie” emitowanym w TVP2, gdzie miałyśmy zaprezentować dania z grzybów i jednocześnie kuchnię wielkopolską. Wybrałyśmy wtedy jako główne potrawy właśnie gaty cebulowe i ślepe ryby. Gaty, to – tak jak mówiłam – nadziewane cebule. Ślepe ryby zaś to zupa warzywna, w naszym przypadku jeszcze z dodatkiem grzybów i kaszy. Jej nazwa wzięła się stąd, że nie była gotowana na mięsie – nie miała więc charakterystycznych oczek na powierzchni. Obydwa dania pochodzą w zasadzie z prostej wielkopolskiej kuchni chłopskiej. Kiedyś nie jadało się tak często mięsa, jak teraz, co w naszej ocenie czyni te potrawy obecnie również ciekawymi propozycjami dla wegetarian. Kiedy w dzisiejszych czasach zajadamy się np. hummusem czy guacamole, to według nas warto przypomnieć sobie również o tym, że ciekawe propozycje możemy znaleźć w naszej własnej historii i tradycji. Pomyślałyśmy też, że fajnie będzie je połączyć w jedno, a tym wspólnym łącznikiem uczynić grzyby. Lasy okalające naszą miejscowość należą do tzw. Puszczy Pyzdrskiej. Na terenie naszej gminy Grodziec znajduje się największy w województwie kompleks lasów. Stanowią one aż 36% jej powierzchni. Znane są z tego, że są obfite w grzyby. To jest dla nas takie dobro regionalne, więc postanowiłyśmy je wykorzystać w tym daniu – mówi Ola Musialska.
Czy to pierwszy sukces „Koła Kobiet” w Bitwie Regionów, czy już wcześniej brały udział w tym konkursie? – To był nasz pierwszy start w „Bitwie”. Oczywiście podeszłyśmy do tego zadania poważnie, ale pojechałyśmy tam tak naprawdę trochę się na początek rozeznać w ogóle w formule tego konkursu. Tym bardziej nagroda nas bardzo mile zaskoczyła – podkreślają.
– Lato przede wszystkim chcemy poświęcić na dopracowanie naszej potrawy na etap wojewódzki. Dostałyśmy garść kulinarnych wskazówek, więc będziemy je testować. Poza tym w strażnicy OSP w Biskupicach (która jest też naszą siedzibą) szykują się kolejne remonty, bo w ramach konkursu „Pięknieje Wielkopolska Wieś” gmina Grodziec pozyskała z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego pieniądze na adaptację kolejnych pomieszczeń na potrzeby Lokalnego Centrum Organizacji Pozarządowych. Nie wyobrażamy sobie więc, żeby nie stanąć ramię w ramię z naszymi druhami i nie wesprzeć ich w tych działaniach na tyle, na ile możemy – tłumaczą.
Drugie miejsce w Bitwie Regionów zajęło KGW w Potworowie „Potworowianki” za „Jabłka faszerowane kaczką z kolorowymi kopytkami”, trzecie natomiast KGW w Starych Grądach za „Wielkopolską golonkę w porach w towarzystwie szarych klusek z domową kapustą”. Wyróżnienia otrzymały: KGW Wojciechowianki za „Gęsinę z wielkopolską pyzą z dodatkiem glazurowanych buraczków”, KGW w Targówce za „Klepok”, KGW Chylin za „Pyry z gzikiem” i KGW Drzewce „Drzewczanki” za „Żeberka w kapuście z drzewieckimi ziemniakami z koperkiem”.
W konkursie wzięły także udział KGW „Tarnowianki” z „Zupą ogórkową na ogórkach małosolnych smażonych ma maśle podaną z plundzami”, KGW Pęcherzew z „Pęcherzewską kartoflanką z pyrką z ognia a nie z garnka”, KGW w Rzuchowie z „Karczkiem z dzika w sosie borowikowym z zapiekanymi ziemniaczkami”, KGW Wsi Kraśnica z „Polędwiczkami wieprzowymi z knelem drobiowym otulone boczkiem w sosie śmietanowo-kurkowym z puree groszkowym”, KGW w Królikowie Czwartym „K4” z „Pierogami z serem i sosem truskawkowym”, KGW w Studzieniu z „Kremem z pieczonego ziemniaka z chipsem z boczku”, Stowarzyszenie KGW w Rzgowie z „Miętowym indykiem w cukinii z zielonym sosem”, KGW w Budkach Nowych „Budkowianki” z „Roladą z budkowskiej kaczki z suszonymi owocami”, KGW Dzióbin Kreatywne Dzióbinianki ze „Schabem „Na Dziko” z pyrami w mundurkach z modrą kapustą”, KGW w Grzegorzewie z Pieczenią z sarny z warzywami i KGW w Starym Mieście nad Pową z „Kaczką nadziewaną kaszą z grzybami – buraczki tarte zasmażane”.
„Koło Kobiet” w Biskupicach weźmie udział w etapie wojewódzkim Bitwy Regionów.