W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Artykuły

Kolorowy bazar – wyprawa po zdrowie i urodę!

2023-09-01 20:24:21
Kolorowy bazar – wyprawa po zdrowie i urodę!

– Zgodnie z piramidą żywieniową warzywa i owoce powinny być podstawą diety każdego z nas! To skarbnica witamin, minerałów i mikroelementów. Są niskokaloryczne, zawierają wodę i sycą! Idealne dla dbających o zdrowie i sylwetkę! Nic, tylko wybrać się na kolorowy bazar! To wyprawa po zdrowie i urodę! – radzi Bożena Janicka, lekarz rodzinny, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.


Owoce i warzywa sezonowe, uprawiane w ogródkach czy na polach są pod względem składników odżywczych znacznie bardziej wartościowe niż te wyhodowane poza sezonem i transportowane z najdalszych zakątków świata. Najintensywniej cieszą oczy i podniebienia od czerwca do sierpnia, września.

Każdy miesiąc przynosi coś nowego

Czerwiec pachniał truskawką, czereśnią, wiśnią. Wśród warzyw dominowały botwinka, bób, kalafior, kapusta. Chrupała młodziutka marchewka i zielony ogórek.

W lipcu w ogródkach dojrzewały agrest i malina. Pojawiły się nektarynki i brzoskwinie, do warzyw nieśmiało dołączył pomidor.

Sierpień to jagody i winogrona. Wrześniowe sady natomiast rumienią się barwami soczystych jabłek i gruszek.

– Bazary ciągle mienią się wszystkimi kolorami natury. To najlepsza pora, żeby zafundować sobie terapię witaminowo-minerałową. Warzywa i owoce są bogatym źródłem szczególnie witaminy C, prowitaminy A i kilku witamin z grupy B. Jednym z ważniejszych składników warzyw jest błonnik, którego dostarcza m.in.: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, groch, fasola. Niektóre warzywa i owoce zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających właściwości bakteriobójcze. Odkwaszają organizm, dostarczają energii oraz regulują przemianę materii. Mają korzystny wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Świetnie poprawiają urodę! Poza tym pozwalają zaszaleć w kuchni. Desery, przetwory, sałatki, kremy! Wszystko zależy od fantazji – mówi Bożena Janicka.


A oto krótki przewodnik zdrowia!

Truskawki zaleca się reumatykom, cierpiącym na dolegliwości ze strony wątroby czy nerek – są moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób otyłych i z nadwagą.

Wiśnie i czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości, np. artretyzmu. Dostarczają jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Winogrona, z których słynie sierpień, chronią przed nadciśnieniem tętniczym, mają właściwości antynowotworowe. Można je smakować także pod postacią wina, oleju czy zawsze dostępnych rodzynek. Ale nie ma to jak świeża kiść zerwana z pachnącego pędu.


Warzywa zielone potrafią zdziałać cuda!

Najwięcej korzyści dla zdrowia przynoszą warzywa zielone, które są wyjątkowe ze względu na zawartość chlorofilu – pigmentu przetwarzającego światło słoneczne w węglowodany, czyli cukry roślinne i skrobię. Bogate w minerały, witaminy i mikroelementy potrafią zdziałać cuda! A wybór jest ogromny. To: zielona papryka, brokuły, groszek zielony, kapusta, szczypior, koper, sałata, szparagi, karczochy, seler naciowy, szpinak, por, cukinia. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu trawiennego, pobudzają procesy zwalczania wolnych rodników, wzmacniają pracę serca, pomagają w walce z anemią, wrzodami żołądka, poprawiają wygląd włosów, paznokci i cery. Są sojusznikami w walce z infekcjami i podnoszą odporność organizmu.


Śledź nas na