W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Artykuły

O przyprawie „piernikiem” pachnącej. Cynamon. Ogranicza napady obżarstwa!

2021-02-03 11:40:59
O przyprawie „piernikiem” pachnącej. Cynamon. Ogranicza napady obżarstwa!

Przyprawa ta w polskiej kuchni jest doskonale znana. Występuje w dwóch postaciach: startego, rdzawego proszku i lasek przypominających zwinięte rurki. Charakteryzuje się słodkawo-korzennym smakiem i silnym aromatem. Idealnie komponuje się z jabłkami w szarlotce czy ciastem piernikowym. Można ją także dodawać do herbaty, gorącej czekolady, kompotów oraz mięs i dań egzotycznych. Ale wykazuje również właściwości zdrowotne i UWAGA: eliminuje napady obżarstwa!

Choć to może wydawać się niewiarygodne to cynamon dodany do dań skutecznie ogranicza apetyt na słodycze, a dzięki temu reguluje też poziom insuliny. Ponadto eliminuje niepohamowane napady łaknienia, co w przypadku pojawiania się w towarzystwie deserów jest niezwykle pomocne.

Działa antybakteryjnie

Zacznijmy od tego, że cynamon jest źródłem wielu cennych substancji, a tym samym wykazuje właściwości zdrowotne. Dobrze radzi sobie z bakteriami i grzybami wywołującymi choroby żołądka, w tym także wrzodami. Będzie również pomocny u osób, które borykają się z nieprzyjemnym zapachem z ust, bo przyprawa ogranicza ilość bakterii beztlenowych w jamie ustnej. Szczególnie przydatny jest także podczas przeziębień, grypy i innych infekcji wirusowych.

Rozgrzewa

Po cynamon warto sięgać w chłodne dni. Wystarczy dodać szczyptę do kawy, herbaty lub kakao, by skutecznie rozgrzać organizm. Jednak powinny z przyprawy zrezygnować osoby mające problemy z układem krwionośnym oraz krzepliwością krwi, ponieważ cynamon rozszerza naczynia krwionośne.
Kiedy nie stosować cynamonu

I w jego przypadku należy zachować umiar. Przyjmuje się, że optymalna, dzienna dawka wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Dlaczego? Bowiem przyprawa w składzie posiada kumarynę, a większe jej ilości mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Oprócz tego cynamon powinni ograniczyć wszyscy, którzy przyjmują leki na cukrzycę, a wykluczyć z diety kobiety w ciąży.

Przyprawa w kosmetyce

Warto wiedzieć, że liści i korzeni cynamonu pozyskuje się olejek wykorzystywany podczas aromaterapii. Olejek ikora cynamonu to prawdziwi siłacze wwalce zezmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym i łagodzą przebarwienia.

Śledź nas na