W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Artykuły

W walce z przeziębieniem trzeba mieć moc!

2020-11-20 12:24:29
W walce z przeziębieniem trzeba mieć moc!

Syrop z cebuli i cukru, czosnek, zioła, które każda gospodyni przechowuje w kuchni! Do tego herbatka rozgrzewająca z imbirem, miodem lub sokiem z aronii! Jest tysiąc sposobów, aby uchronić się przed jesiennym przeziębieniem. Warto wiedzieć, jak wielka moc tkwi w niepozornych warzywach i owocach. Zawarte w nich witaminy, mikroelementy i inne bezcenne składniki odżywcze działają lepiej niż jakikolwiek lek!
Jesienią i zimą organizmowi potrzebna jest dieta dostarczająca odpowiedniej ilości energii i zwiększająca odporność. Powinna być bogata w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste pieczywo. Witaminy A, C i E, zwiększające odporność organizmu i regulujące metabolizm zawierają m.in.: pomidory, papryka czerwona, brokuły, seler naciowy i pomarańcze. Nieocenionym źródłem witaminy C są jabłka. Im kwaśniejsza odmiana jabłka, tym witaminy jest więcej. Gromadzi się głównie pod skórką, więc najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane.
W spiżarniach wielu domów główne miejsce zajmują przetwory z aronii. Najbardziej popularne są soki. Już kilka łyżeczek dodanych do herbatki dostarcza organizmowi wielu cennych składników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg wielu procesów. Korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania aronii trudno zliczyć. Zawarte w niej składniki wspomagają układ odpornościowy, pomagają chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, udarem mózgu, nadciśnieniem, miażdżycą, wspomagają walkę z cukrzycą oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. W aronii znajdziemy mnóstwo witaminy E, A, C, a także beta-karoten i kwas foliowy. Dodatkowo jest bogata w cenne minerały, między innymi tiaminę, ryboflawinę, niacynę, cynk, wapń, sód, magnez, potas i żelazo. Sok z aronii jest cennym źródłem błonnika, a zawarte w owocach biflawonoidy niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami.
Dieta w walce z przeziębieniem to podstawa, nie wolno jednak zapominać o odpowiednim ubiorze. Gdy za oknem leje i wieje, na głowie zawsze powinna być czapka, a na szyi szal. Bardzo ważne są rękawice i ciepłe, nieprzemakalne buty. Zalecana jest także ciepła bielizna.
Jesienią należy pozwolić organizmowi na regenerację sił, której sprzyja spokojny, długi sen. Osobom dorosłym specjaliści zalecają 6-8 godzin snu, natomiast dzieciom od 8 do 11. Żeby sen był spokojny i nieprzerwany, po godzinie 16.00 warto zrezygnować z kawy. Zaraz przed snem dobrze jest przygotować gorącą, relaksującą kąpiel. Dzięki temu podniesie się temperatura ciała i szybciej zrobimy się senni.

raster
Aby zniwelować cierpki smak aronii do wykonania soku najlepiej użyć mrożonych owoców. Do dużego garnka wrzucić 1 kg owoców aronii, dolać 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Po ostygnięciu przecedzić sok i dodać cukru wedle uznania.
ach



Śledź nas na