Joanna Piekarczyk mówiła, że
dzięki sprzętowi Bank Żywności w Koninie może edukować podczas uroczystości,
rodzinnych festynów czy innych imprez w plenerze, o tym, jak nie marnować żywności.
– Jest to bardzo ważne, ponieważ 60% marnowanej żywności pochodzi właśnie z
naszych domów. Przy wykorzystaniu mobilnej kuchni chcemy, aby te warsztaty były
prowadzone na szeroką skalę. Chcemy pokazać sposoby, jak wykorzystać różne
produkty – mówiła dyrektor.
W tym roku odbyły się już dwa
warsztaty: 8 czerwca na Chorzniu podczas festynu rodzinnego oraz 14 czerwca na
konińskich błoniach. Kolejne zajęcia będą dopiero uzgadniane. – Niestety wynika
to też ze środków, które posiadamy, ponieważ realizacja warsztatów jest
finansowana wyłącznie z pieniędzy banku żywności i dlatego jesteśmy w pewien
sposób ograniczeni. Chcemy, żeby kolejne warsztaty odbywały się w gminach, w
których jeszcze nie byliśmy. Zapraszamy ludzi do samodzielnego przygotowania
potraw i zawsze jest duże zainteresowanie. Celem jest pokazanie, jak wykorzystać
produkty i ich nie marnować – podsumowała Joanna Piekarczyk.