– Projekt ma bardzo ważny wymiar, bo łączy teorię z praktyką. Pierwsza część projektu, w której wzięli uczniowie klas gastronomicznych to część wykładowa. Uczniowie dowiedzieli się od pani dietetyk oraz chefa Marcina Budynka ciekawostek o wykorzystaniu drobiu w gastronomii, jego właściwościach odżywczych, poznali gatunki drobiu, podział tuszki czy sposoby przygotowania. Część praktyczna to oczywiście gotowanie w pracowni gastronomicznej. Dwie 10-osobowe grupy miały okazję poznać niekonwencjonalne wykorzystanie podrobów, ale również tych bardziej tradycyjnych elementów tuszki. Uczniowie pracowali na różnych gatunkach drobiu. Przy wsparciu chefów kuchni młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali fantastyczne dania.Na zakończenie warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty poświadczające zdobyte umiejętności, szkoła wzbogaciła się o kolejny sprzęt – Air Fryer, który już wkrótce urozmaici szkolne zajęcia – informuje Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSEU w Żychlinie.
Należy dodać, że do projektu zostało zaproszonych dwóch nauczycieli z całej Polski, którzy z chefem Marcinem Budynkiem przygotują materiał filmowy do social mediów, a wśród nich jest nauczycielka z Żychlina – Katarzyna Hryciuk.