Z szynką, serem, pieczarkami… Według własnego uznania i upodobania smakowego. Tak właśnie powstało 17 niepowtarzalnych pizz, wykonanych przez podopiecznych Fundacji na rzecz Rozwoju Dzieci i Młodzieży „Otwarcie”. Nad przygotowaniem smakowitych krążków czuwali pracownicy Restauracji „Pizza Hut” w Centrum Handlowym „Ferio”.
Rozpoznawali składniki za pomocą węchu
Zaczęło się od przygotowania. Dokładne mycie rąk, potem formowanie ciasta. Wcześniej – tak dla rozgrzewki – młodzi kucharze z „Otwarcia” musieli zaliczyć specjalny quiz, polegający na rozpoznaniu za pomocą jedynie węchu kilku składników spożywczych, używanych także do przygotowania pizzy.
– Pani z Restauracji „Pizza Hut” rozpoczęła warsztaty od wprowadzenia elementów integracji sensorycznej – mówi Joanna Cybulska z Fundacji „Otwarcie”. – Polega ona na pobudzaniu zmysłów. W tym przypadku pominięto zmysł wzroku, a pracowano na węchu. Nasi podopieczni musieli rozpoznać takie składniki jak: sos pomidorowy, pieczarki, ser żółty, papryczka. Największy problem stworzyła wszystkim… różowa cebula. Większość przyznała, że takiej jeszcze nie jadła.
Szło świetnie
– Te warsztaty mają związek z otwarciem naszej restauracji – mówiła kierownik Nikola Jędrasiak. – Do inauguracji, wspólnie z „Ferio” postanowiliśmy zaprosić właśnie Fundację „Otwarcie”. Każdy z uczestników przygotował pizzę „pod siebie”. Szło świetnie, trafiła nam się bardzo zdolna grupa.
Długo i precyzyjnie przygotowywane pizze „zniknęły” ze stołów w mgnieniu oka, a w ramach podziękowań kucharze z „Otwarcia” podarowali pracownikom restauracji koszulkę z logo fundacji i podpisami wszystkich uczestników warsztatów.