W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar 05.03- 30.06.25

Stare Miasto

Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji

2023-06-27 12:41:33
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji

Z szynką, serem, pieczarkami… Według własnego uznania i upodobania smakowego. Tak właśnie powstało 17 niepowtarzalnych pizz, wykonanych przez podopiecznych Fundacji na rzecz Rozwoju Dzieci i Młodzieży „Otwarcie”. Nad przygotowaniem smakowitych krążków czuwali pracownicy Restauracji „Pizza Hut” w Centrum Handlowym „Ferio”.

Rozpoznawali składniki za pomocą węchu


Zaczęło się od przygotowania. Dokładne mycie rąk, potem formowanie ciasta. Wcześniej – tak dla rozgrzewki – młodzi kucharze z „Otwarcia” musieli zaliczyć specjalny quiz, polegający na rozpoznaniu za pomocą jedynie węchu kilku składników spożywczych, używanych także do przygotowania pizzy.

– Pani z Restauracji „Pizza Hut” rozpoczęła warsztaty od wprowadzenia elementów integracji sensorycznej – mówi Joanna Cybulska z Fundacji „Otwarcie”. – Polega ona na pobudzaniu zmysłów. W tym przypadku pominięto zmysł wzroku, a pracowano na węchu. Nasi podopieczni musieli rozpoznać takie składniki jak: sos pomidorowy, pieczarki, ser żółty, papryczka. Największy problem stworzyła wszystkim… różowa cebula. Większość przyznała, że takiej jeszcze nie jadła.

Szło świetnie

– Te warsztaty mają związek z otwarciem naszej restauracji – mówiła kierownik Nikola Jędrasiak. – Do inauguracji, wspólnie z „Ferio” postanowiliśmy zaprosić właśnie Fundację „Otwarcie”. Każdy z uczestników przygotował pizzę „pod siebie”. Szło świetnie, trafiła nam się bardzo zdolna grupa.

Długo i precyzyjnie przygotowywane pizze „zniknęły” ze stołów w mgnieniu oka, a w ramach podziękowań kucharze z „Otwarcia” podarowali pracownikom restauracji koszulkę z logo fundacji i podpisami wszystkich uczestników warsztatów.

Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Podopieczni Fundacji „Otwarcie” uczyli się robić pizzę. Pod okiem specjalistów z restauracji
Anna Chadaj

Śledź nas na