Kesja Dzierżyńska, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie (z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych) zajęła II miejsce w konkursie „Profesjonalny kelner – kluczem do sukcesu zawodowego”.
Adepci sztuki kelnerskiej z całej Wielkopolski rywalizowali w Kaliszu. Musieli wykazać się wiedzą oraz umiejętnościami obsługi gościa. – W tegorocznej edycji konkursu młodzież musiała przygotować stół na przyjęcie w ogrodzie dla czterech osób. Podstawą zastawy stołowej, jak i dekoracji stołu naszej uczennicy, były barwy jesieni, a główny akcent stanowiła kompozycja z warzyw i owoców, charakterystyczna dla tego sezonu. Kesja zatytułowała swój stół „Jesienny debiut”. Następnym zadaniem było nakrycie stołu do menu przygotowanego przez organizatora, właściwy dobór do potraw napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz obsługa gości metodą francuską. Odbył się również bieg sprawnościowy z tacą. Kesję do udziału w konkursie przygotowywała Elżbieta Sell, nauczycielka ZSEU w Żychlinie – informuje Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie.
– Konkurs to nie tylko rywalizacja, to również dobra zabawa oraz wymiana doświadczeń i zdobywanie nowych umiejętności. Kesja wykazała się bardzo dobrym przygotowaniem, świetnie poradziła sobie z każdym zadaniem. Należy zaznaczyć, że była najmłodszym uczestnikiem konkursu – dodaje Elżbieta Sell.