Międzynarodowa lekcja gotowania odbyła się w Zespole Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego. Młodzież z Konina i słuchacze Państwowego Zawodowego Instytutu w Turynie (Włochy) uczestniczyli w wideokonferencji prowadzonej przez Technikum Żywienia i Handlu w Briańsku.
Uczniowie z „Budowlanki” mogli nie tylko przyglądać się gotowaniu, ale również na bieżąco komentować wykonywane czynności i rozmawiać z kucharzami, którzy przygotowali rybne menu. – Stowarzyszenie Współpracy Polska – Wschód zaprosiła młodzież do udziału w wideokonferencji prowadzonej przez Technikum Żywienia i Handlu w Briańsku, której celem było wzmacnianie więzi między mieszkańcami miast partnerskich. Tematem przewodnim było rybne menu. Uczniowie rosyjskiej szkoły pod kierunkiem szefa kuchni z restauracji ze Smoleńska w szkolnej pracowni gastronomicznej przygotowali koktajl krewetkowy w pomidorach, sałatkę z tuńczyka na ananasie (nazwaną przez słuchaczy z Włoch wulkanem smaku), francuską zupę rybną Bouillabaisse oraz flambirowane krewetki i pstrągi serwowane w sosie szpinakowo-czosnkowym z ryżem i warzywami – wyjaśnia Karol Leszczyński, dyrektor „Budowlanki”.