W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Aktualności

Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro

2018-06-22 11:58:11
Olga Boksa
Napisz do autora
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro

Uczniowie pierwszej klasy technikum żywienia z ZSEU w Żychlinie wzięli udział w ogólnopolskim konkursie „Klasa z Nestle Professional” i wygrali nagrody wartości 20 tysięcy złotych. W ramach nagrody cała klasa została objęta przez Nestle i chefa Jerzego Pasikowskiego - autorytet wśród kucharzy, fachową opieką i zostali zaproszeni na warsztaty kulinarne do Warszawy. Tam pod okiem mistrza szkolili swoje umiejętności.

Każdy z uczniów został wyposażony w profesjonalne stroje kucharskie oraz sprzęt AGD dla klasy i szkoły. Na kolejne spotkanie do Warszawy zostali zaproszeni uczniowie, którzy wykazali się największymi umiejętnościami kulinarnymi. Stanęli do "Potyczek kulinarnych", podczas których musieli przygotować z nieznanych składników potrawy konkursowe. Trójka najlepszych: Klaudia Szplet, Żaneta Marciniak oraz Jakub Walter wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk została zaproszona przez organizatorów na lunch do restauracji Atelier Amaro, gdzie szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro znany min. z Top Chefa. Jego restauracja może poszczycić się gwiazdką Michellin. Na młodych kucharzy czekało wyjątkowe menu stworzone przez chefa Amaro oraz jego zastępcę Marcina Przybysza. Od samego początku każde z dań było zaskoczeniem, chociażby "wiosenny ogródek" jadalny w całości, łącznie z "ziemią", lody szpinakowe i wiele innych ciekawych rozwiązań - połączenia bardzo sezonowych produktów z nowoczesnymi technikami ich sporządzania. Doznania kulinarne z pewnością pozostaną na długo w pamięci, ale jak na kucharzy przystało - młodzież skorzystała z możliwości zobaczenia pracy "od kuchni" w najlepszej polskiej restauracji.

Zwycięzca Potyczek Kulinarnych Jakub Walter w ramach nagrody odbędzie 2 tygodniowy staż w kuchni Nestle Professional.

Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro
Młodzi kucharze z Żychlina w najlepszej restauracji w Polsce. Odwiedzili Atelier Amaro



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: