W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Zdrowie Uroda Styl

Dlaczego niektórym tak trudno schudnąć?

2020-07-23
Dlaczego niektórym tak trudno schudnąć?

Leptyna to hormon białkowy wytwarzany przez tzw. podskórną tkankę tłuszczową i potocznie nazywany jest hormonem sytości. Odgrywa bardzo ważną rolę w regulowaniu ochoty na jedzenie, czyli hamuje apetyt poprzez oddziaływanie na mózg człowieka informując go, czy jesteśmy najedzeni, jakie mamy zapasy tłuszczu i, czy w naszym organizmie jest wystarczająco dużo energii. Odwrotne znów oddziaływanie wykazuje hormon grelina. Odpowiada za uczucie głodu, a jego wysoki poziom, powstający m.in. na skutek stresu oraz niedoboru snu, wzmaga apetyt. Szczegóły hormonu leptyna omówi dietetyk Agnieszka Witucka-Sobkowiak.

Czy można się pokusić o stwierdzenie, że zaburzenia w wytwarzaniu leptyny są powodem niepowodzeń podczas odchudzania?

– Wyniki badań, poświęcone temu zagadnieniu, nie są do końca jednoznaczne, by móc uznać, że to głównie leptyna decyduje o efektach odchudzania. Jednak rzeczywiście poziom leptyny ma ogromne znaczenie dla organizmu i może wpływać, choć nie ma bezpośredniego przełożenia, na powstawanie nadwagi, a następnie otyłości. Dlaczego? Bowiem organizm dąży do tego, aby leptyny było odpowiednio dużo (im więcej tkanki tłuszczowej, tym więcej leptyny). Kiedy więc trafia do mózgu sygnał, że leptyny jest wystarczająca ilość, mózg przestawia się z trybu oszczędzania oraz odkładania tkanki tłuszczowej i zaczyna ją spalać. Z kolei niedobór leptyny może powodować gromadzenie tłuszczu.

A nadmiar leptyny…

– Prowadzi do powstania dość niebezpiecznego zjawiska, a mianowicie do oporności na leptynę (podobnie jak przy insulinooporności). Wówczas mózg przestaje reagować na sygnały dotyczące wystarczającej ilości hormonu i ustawicznie gromadzi tkankę tłuszczową, co rzecz jasna przekłada się na podwyższenie wagi i w konsekwencji otyłość. Muszę podkreślić, że w zasadzie zarówno nadmiar, jak i niedobór leptyny mogą być przyczyną nadwagi i otyłości. Dlatego osoby, którym trudno zrzucić lub utrzymać odpowiednią wagę, a odżywiają się racjonalnie, mogą posiłkować się badaniami laboratoryjnymi, które określą poziom danych hormonów. Ponadto poziom leptyny zmienia się w ciągu doby. Zależy on od wielu czynników, chociażby od tego, czy jesteśmy na diecie nisko- lub wysokokalorycznej, czy borykamy się z zaburzeniami hormonalnymi, gdy u kobiet występują nieregularne miesiączki, kiedy uprawiamy bardzo intensywnie sport, czy ogólnie chorujemy lub mamy niską odporność.

Dlaczego niektórym tak trudno schudnąć?

– Bo podczas długotrwałych diet odchudzających spada poziom tłuszczu i zmniejsza się stężenie leptyny we krwi. Gdy ten poziom jest bardzo niski, mózg uważa, że organizm głoduje i stara się temu zapobiec. W efekcie zwiększa się łaknienie, a procesy zachodzące w organizmie ulegają spowolnieniu. Reasumując: im wyższy poziom leptyny, tym szybszy proces spalania tłuszczów, a im poziom niższy, tym tłuszcze spalają się gorzej. Ostrzegam również przed prowadzeniem diet restrykcyjnych, ponieważ natychmiastowe odcięcie organizmu od źródeł energii, spowoduje gwałtowne obniżenie leptyny, zwiększone łaknienie i spowolnienie metabolizmu.

Czy można się suplementować leptyną?

– Oczywiście na rynku dostępne są suplementy leptyny, ale nie uważam, aby ich przyjmowanie naprawdę zawsze było zasadne. Absolutnie więc odradzam suplementacji na własną rękę, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem czy dietetykiem. Jednak poziom leptyny możemy podnieść w sposób jak najbardziej naturalny i to o czterdzieści pięć stopni. Wystarczy zjadać pięć posiłków dziennie, w równych odstępach czasowych. Badania dowodzą, że jest to skuteczne i takie osoby szybciej tracą na wadze w odróżnieniu od tych, którzy konsumują tylko jeden, obfity posiłek dziennie. Czyli jedząc regularnie i małe porcje, obniżamy ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.

W jaki sposób możemy samodzielnie wyregulować poziom leptyny w organizmie?

– Indywidualne skłonności odnośnie stężenia leptyny we krwi mają podłoże głównie genetyczne, lecz spory wpływ na funkcjonowanie regulatorów tłuszczu odgrywa tryb życia i oczywiście mądra, racjonalna dieta. A’propos stylu życia: osoby, które śpią średnio 7-8 godzin mają wyższy poziom leptyny i niższy współczynnik tłuszczu. Kiedy dodatkowo wykonują treningi aerobowe, wzmagają dodatkowo u siebie produkcję omawianego hormonu. I na zakończenie zdrowa dieta. Powinna obfitować w świeże i naturalne produkty i być wzbogacona o orzechy włoskie, migdały, sezam oraz siemię lniane, które wpływają stymulująco na ilość hormonu we krwi.

Dziękuję za rozmowę.




Małgorzata Kaczmarek

Śledź nas na