Jedenaście profesjonalnych ekip bierze udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Gościem specjalnym oraz przewodniczącą jury VIP jest kolejny raz Ewa Wachowicz.
Każda dwuosobowa ekipa ma 90 minut na przygotowanie przystawki i drugiego dania, a w roli głównej oczywiście jesiotr. – Nasi kucharze mają cudowne pomysły – opowiada nam Ewa Wachowicz. – Za nami połowa konkursu, a już jestem zadowolona i najedzona.
Jak mówi Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut, już poprzednie edycje okazały się sukcesem. W tym roku zgłosiła się rekordowa liczba ekip, spośród których ostatecznie jedenaście walczy o najlepsze miejsca i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Kucharze przyjechali z różnych stron naszego kraju. Na ich talerzach nie brakuje zaskakujących połączeń. – Na przykład jesiotra z sosem kokosowym albo sosem béarnaise – dodaje Agata Fludra.
Mistrzostwa w Hotelu Atut w Licheniu Starym odbywają się od 2015 roku. – Czujemy satysfakcję, że na stałe weszły do kulinarnego kalendarza najważniejszych konkursów w Polsce – mówi Agata Fludra. Dodając, że celem nadrzędnym tego wydarzenia jest promocja lokalnych przysmaków, do których bez wątpienia należy jesiotr. – Największe łowiska tej królewskiej ryby w Polsce znajdują się właśnie w okolicach Konina, dlatego poprzez mistrzostwa budujemy pozytywne skojarzenia z regionem, który jest nam szczególnie bliski – stwierdza dyrektor marketingu Hotelu Atut.