W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Aktualności

W czym tkwi fenomen obsypunki?

2023-08-07 13:59:28

W czym tkwi fenomen obsypunki?

Obsypunka należy do dań kuchni regionalnej ochweśnickiej. Ponieważ bazuje na prostych składnikach, zapewnia przygotowanie wysokoenergetycznych potraw. Ich podstawą są głównie ziemniaki, często z dodatkiem cebuli i mięsa. Sztandarowym daniem regionu ślesińskiego jest pyrczok, czyli tarte ziemniaki upieczone na blasze lub w naczyniu żaroodpornym na przykład z boczkiem i cebulą w formie placka, który może być także podawany w jelicie, w formie kiełbasy i wtedy nosi nazwę obsypunki. Dzisiaj właśnie na jej temat porozmawiamy z Urszulą Bacherą, byłą wiceburmistrz Miasta i Gminy Ślesin oraz koordynatorem Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Ślesin.


– Z skąd nazwa obsypunka?

– Był u nas kiedyś taki zwyczaj, iż po wykopkach obsypywano gospodarza koszykiem wypełnionym ziemniakami, a ponieważ w gwarze nie mówiono ,,pan” tylko „pun” tak powstała – po połączeniu tych dwóch słów - nazwa dania z ziemniaków – obsypunka.

– Jak przygotowuje się tę regionalną i bardzo pyszną potrawę?

–To potrawa, którą przygotowuje się z uprzednio startych ziemniaków. Do nich dodajemy dodatkowo surową – również startą, świeżą cebulę – a potem masę uzupełniamy w przesmażony tłustawy boczek znów z cebulą (odnośnie boczku: może być surowy lub wędzony). Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W zależności od pory roku, w jakiej nam przyjdzie przyrządzać danie, ziemniaki mają to do siebie, iż puszczają więcej lub mniej wody. Aby ten nadmiar zniwelować (bo woda nie odparuje z obsypunki), a tym samym zagęścić masę wsypujemy do niej bułkę tartą lub kaszę mannę. Następnie przez lejeknakładamy masę do jelit. Tak powstałą obsypunkę parzymy w wodzie, nie dopuszczając do jej zagotowania, podobnie zresztą jak w przypadku parzenia białej kiełbasy czy kaszanki. Tak się robiło u mnie w domu i ja również tę tradycję kultywuję. Niektórzy jednak mieszańcy Ślesina przygotowywali obsypunkę w sposób bardziej wytrawny tj. dodawali w sezonie letnim na przykład wiśnie. Wracając jednak do obsypunki wykonywanej w sposób tradycyjny, należy ona do dań całorocznych i można ją również zapiekać w piekarniku albo teraz latem serwować z grilla.

– Drugim daniem regionalnym z terenu Ślesina jest pyrczok…

– Z zasłyszanych treści od osób starszych to danie, którego nazwa wzięła się od tego, iż po uprzednim przyrządzeniu ciasta wkładano je do piekarnika i ono sobie tam przez określą ilość czasu po prostu dochodziło pyrkając, stąd właśnie nazwa – pyrczok. Poza tym pyrczok i obsypunka to to samo danie z tym, że jedno piecze się w piecu (ok. 2 godz. w temperaturze 180 stopni Celsjusza), a drugie wkłada do flaka i parzy. Osobiście piekę dużo pyrczoków i czasami zanoszę je do urzędu gminy.

Jak się dowiedzieliśmy m.in. opisanych dań można spróbować już niebawem, a konkretniej 24 września na Jarmarku Ochweśnickim.