Targ GOZ w Dobrej to efekt współpracy gminy i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, który uczestniczy w projekcie SinCE-AFC „Zwiększenie przedsiębiorczości MŚP w gospodarce o obiegu zamkniętym w łańcuchu rolno-spożywczym”. Wydarzenie kończące projekt odbyło się na dobrskim targowisku miejskim, które wskazano jako przykład Targowiska GOZ – wdrażającego zasady gospodarki o obiegu zamkniętym. Wzorem tego typu przedsięwzięcia jest znajdujące się w Bolonii targowisko Mercato Ritrovato. Produkty sprzedawane na Targu GOZ spełniają kryteria produktu optymalnego, czystego środowiskowo, tradycyjnego i lokalnego. To produkty pochodzące ze znanych źródeł, które wyróżnia dobra i sprawdzona jakość.
Do udziału w wydarzeniu oprócz lokalnych producentów warzyw, owoców, przetworów zaproszeni zostali przedstawiciele konińskiego Banku Żywności, którzy zaprezentowali pokaz kulinarny dotyczący niemarnowania żywności z wykorzystaniem małych mobilnych kuchni warsztatowych. Pokaz przerodził się w warsztaty, podczas których uczestnicy mogli zobaczyć zasady funkcjonowania małych mobilnych kuchni warsztatowych, skosztować przygotowanych specjałów oraz zapoznać się z zasadami dotyczącymi gospodarki o obiegu zamkniętym i niemarnowania żywności.