Absolutnym mitem jest to, że wegańskie czy wegetariańskieobiady lub lunche nie dają siły na resztę dnia. Nic bardziej mylnego. Jest jednak główna wskazówka dotycząca przygotowywania wegańskich czy wegetariańskichobiadów, która pozwoli przygotować pożywny i wysokiej jakości posiłek bez mięsa. Upewnij się, że źródło białka roślinnego, na bazie którego budujesz menu, jest wystarczająco pożywne. Zaleca się jako podstawę lunchu gamę takich produktów, jak ciecierzyca, komosa ryżowa, makaron z ciecierzycy, soczewice, ziarna lub orzechy i nasiona. Oto kilka szybkich i smacznych przepisów na wege lunche.
Zbliża się sezon pachnących pomidorów, jakie można znaleźć chociażby na: https://www.gazetkowo.pl/promocje/pomidory. Z wykorzystaniem tych szlachetnych warzyw proponujemy przygotowanie prostego makaronu.
Składniki:
Sposób wykonania:
Awokado, czosnek i sok z cytryny zblendujw robocie kuchennym.W miarę mieszania dodaj mleko sojowe, a następnie wodę.Dodaj więcej lub mniej wody w zależności od pożądanej konsystencji.Do smaku dodaj sól i czerwoną paprykę.Pokrojone pomidory podsmaż na oliwie.Pastę z awokado wymieszaj z ulubionym, ugotowanym makaronem i podawaj w asyście pomidorów.
Latem zazwyczaj jemy szybkie i proste dania oraz dużo owoców i świeżych warzyw. Dlatego w porze lunchu dobrze sprawdzają się sałatki, które są naprawdę łatwe w wykonaniu, jak orzeźwiająca, wegańska sałatka grecka z tofu.
Składniki:
Sposób wykonania:
Wymieszaj wszystkie składniki razem z pożądaną ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem, aż dobrze się połączą.
Wegańska chana masala to pyszne danie roślinne.Jest prosty, łatwy do wykonania i gotowy w mniej niż 30 minut, a także możesz go dostosować do własnych upodobań. Bezglutenowy i oryginalnie zrobiony z ciecierzycy, ale możesz też użyć tego, co już masz w domu.
Składniki:
Sposóbwykonania:
Na patelnirozgrzaćoliwęi dodaćczosnek,cebulęiimbir. Podsmażnaśrednim ogniuprzez5 minutna złoty kolor. Dodaj pomidorypokrojone w kostkę iprzyprawyi gotuj naśrednim ogniuprzez 5 minut, a następnie całość zblenduj. Ciecierzycęodsącz i wrzuć do sosu z pomidorów, wymieszajigotujjeszcze5minut.
Placki ziemniaczane świetnie komponują się z zieloną sałatą i pysznym dipem. Ulubionym dipem do warzywnych placków jest pikantny majonez lub salsa z pomidorów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zetrzyj ziemniaki i marchewki.W dużej misce połącz je z gotowaną czerwoną soczewicą, czosnkiem, cebulą i przyprawami.Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i dodaj około 1 1/2 czubatej łyżki stołowej na każde placek.Gotuj je na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni przez trzy do czterech minut z każdej strony.Alternatywnie można je również zrobić w piekarniku w wersji bezolejowej.
Przepis na klasyczną zupę fasolową z puszki to hit na szybkie i pożywne danie. W tym daniu sprawdzą się nasze, krajowe pomidory, które znajdziesz na Gazetkowo.pl.Do przepisu najlepiej nadają się pomidory odmiany bawole serca.
Składniki:
Sposób wykonania:
Składniki połącz w garnku i zagotuj. Po ugotowaniu zupę możeszprzechowywać go w lodówce do 3 dni.Smak z czasem staje się coraz lepszy, bardziej pikantny i wyrazisty.Zupę z fasoli można takżemrozić do 3 miesięcy.