W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Żabka

Aktualności

Biesiadować też można zdrowo! Po pierwsze – umiar, po drugie – ruch!

2022-04-17 12:04:55
Anna Chadaj
Napisz do autora
Biesiadować też można zdrowo!  Po pierwsze – umiar, po drugie – ruch!

Słodko, tłusto i… dużo! Wielkanocne menu to prawdziwe królestwo jaj, mazurków, bab, mięs, galaret, sałatek z majonezem. Różnorodne, aromatyczne potrawy zachęcają do biesiadowania, ale jak po obfitym śniadaniu, równie obfitym obiedzie, nie wspominając o podwieczorku, czy kolacji, uniknąć dolegliwości żołądkowych, a potem… nadmiernych kilogramów? Tradycyjnie, jak co rokuj lekarze rodzinni Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia spieszą z dobrymi radami! – Po pierwsze – umiar, po drugie – ruch! Te dwie podstawowe zasady pozwolą nam uniknąć niepotrzebnych problemów i spędzić świąteczny czas w zdrowiu i spokoju – radzi Bożena Janicka, prezes PPOZ.

Świąteczne biesiadowanie to miła, Polska tradycja, a Wielkanoc wiąże się z wyjątkową obfitością potraw. Przyciągają nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Żurek podany w chrupiącym chlebie, faszerowane jajka, sałatki z majonezem, no i ciasta: mazurek, baba pisakowa, drożdżowa… Ładne, pyszne, ale – niestety – ciężkostrawne. – Jak wiadomo zarówno nadmiar tłuszczu, jak i cukru szkodzi! Niektóre potrawy, jak na przykład jajka, oprócz wielu witamin, minerałów i innych składników korzystnych dla zdrowia, zawierają dużo niekorzystnego cholesterolu LDL. Warto więc ograniczyć zjadane porcje do trzech sztuk jaj dziennie. Zdecydowanie odradzamy spożywania kolorowych napojów gazowanych. Przesłodzone, sztucznie barwione, nie tylko tuczą, ale przede wszystkim szkodzą! Można je zastąpić domowym kompotem lub wodą z cytryną! – mówi Bożena Janicka.

Sztuczek kulinarnych, które sprawiają, że potrawy wielkanocne są nie tylko smaczne, ale wartościowe odżywczo jest wiele. – Do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, można dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu o obniżonej ilości tłuszczu. Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyspieszające trawienie: cząber, gorczyca, kminek, imbir, jałowiec, estragon, rozmaryn. Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem lub schabem. Uwaga! Pieczone są zdrowsze od smażonych! – przypominają lekarze rodzinni.


Stałym elementem świątecznego stołu jest chrzan! Idealny do białej kiełbasy, ale nie tylko. Można nim urozmaicić każde mięsne danie. I bardzo dobrze, ponieważ to świetny lek profilaktyczny na niestrawność – skutecznie poprawia trawienie, co pozwala uniknąć bolesnych „wzdęć”. Tu niezawodne są także warzywa. Nie zapominajmy o surówkach, sałacie, kiełkach, a przede wszystkim – rzeżusze! Ta niepozorna i często niedoceniana roślina to skarbnica witamin i mikroelementów. Można ją dodać niemal do każdej potrawy.

Święta Wielkanocne to doskonała okazja do łasuchowania, jednak lekarze PPOZ odradzają, aby spędzić je wyłącznie przy suto zastawionym stole. – Spacer po obfitym posiłku pozwoli naszemu organizmowi odpocząć, a ruch przyspieszy procesy trawienne. Życzymy Państwu świąt zdrowych i spokojnych. Apelujemy nie tylko o umiar w kosztowaniu wielkanocnych przysmaków, o aktywność fizyczną, ale także o to, abyśmy nie zapominali, że pandemia COVID-19 nadal z nami jest! Zachowajmy ostrożność w kontaktach międzyludzkich, chrońmy siebie, a jeśli dopadnie nas infekcja, chrońmy innych. Załóżmy maseczkę! – apelują.

Dla przypomnienia – wielkanocna tabela kaloryczna (100 g potrawy)

Babka drożdżowa – 308 kcal

Jajka w majonezie – 303 kcal

Kiełbasa biała – 323 kcal

Mazurek – 425 kcal

Pasztet pieczony – 394 kcal

Polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal

Rzeżucha – 18 kcal

Sałatka jarzynowa z majonezem – 192 kcal

Sałatka jarzynowa z jogurtem i majonezem – 117 kcal

Schab pieczony – 291 kcal

Sernik – 330 kcal

Żurek z kiełbasą – 94 kcal

Na koniec lekki przepis!

Wiosenne jajka faszerowane

To idealna, prosta i szybka w przygotowaniu przekąska na wielkanocny stół! Ugotowane żółtka mieszamy z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem. Dodajemy nieco majonezu, albo majonezu z jogurtem. Nakładamy na białka. Mniam!