Słodko,
tłusto i… dużo! Wielkanocne menu to prawdziwe królestwo jaj, mazurków, bab,
mięs, galaret, sałatek z majonezem. Różnorodne, aromatyczne potrawy zachęcają
do biesiadowania, ale jak po obfitym śniadaniu, równie obfitym obiedzie, nie
wspominając o podwieczorku, czy kolacji, uniknąć dolegliwości żołądkowych, a
potem… nadmiernych kilogramów? Tradycyjnie, jak co rokuj lekarze rodzinni Porozumienia
Pracodawców Ochrony Zdrowia spieszą z dobrymi
radami! – Po pierwsze – umiar, po drugie – ruch! Te dwie podstawowe
zasady pozwolą nam uniknąć niepotrzebnych problemów i spędzić świąteczny czas w
zdrowiu i spokoju – radzi Bożena Janicka, prezes PPOZ.
Sztuczek kulinarnych, które sprawiają, że potrawy wielkanocne są nie tylko smaczne, ale wartościowe odżywczo jest wiele. – Do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, można dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu o obniżonej ilości tłuszczu. Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyspieszające trawienie: cząber, gorczyca, kminek, imbir, jałowiec, estragon, rozmaryn. Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem lub schabem. Uwaga! Pieczone są zdrowsze od smażonych! – przypominają lekarze rodzinni.
Święta Wielkanocne to doskonała okazja do łasuchowania, jednak lekarze PPOZ odradzają, aby spędzić je wyłącznie przy suto zastawionym stole. – Spacer po obfitym posiłku pozwoli naszemu organizmowi odpocząć, a ruch przyspieszy procesy trawienne. Życzymy Państwu świąt zdrowych i spokojnych. Apelujemy nie tylko o umiar w kosztowaniu wielkanocnych przysmaków, o aktywność fizyczną, ale także o to, abyśmy nie zapominali, że pandemia COVID-19 nadal z nami jest! Zachowajmy ostrożność w kontaktach międzyludzkich, chrońmy siebie, a jeśli dopadnie nas infekcja, chrońmy innych. Załóżmy maseczkę! – apelują.
Babka drożdżowa – 308 kcal
Jajka w majonezie – 303 kcal
Kiełbasa biała – 323 kcal
Mazurek – 425 kcal
Pasztet pieczony – 394 kcal
Polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal
Rzeżucha – 18 kcal
Sałatka jarzynowa z majonezem – 192 kcal
Sałatka jarzynowa z jogurtem i majonezem – 117 kcal
Schab pieczony – 291 kcal
Sernik – 330 kcal
Żurek z kiełbasą – 94 kcal
Na koniec lekki przepis!
Wiosenne jajka faszerowane
To idealna, prosta i szybka w przygotowaniu przekąska na wielkanocny
stół! Ugotowane żółtka mieszamy z drobno pokrojonymi rzodkiewkami,
szczypiorkiem i świeżym ogórkiem. Dodajemy nieco majonezu, albo majonezu z
jogurtem. Nakładamy na białka. Mniam!