Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (gmina Kawęczyn, powiat turecki) odebrało w sobotę nagrodę za pierwsze miejsce w regionalnych zmaganiach VI edycji Bitwy Regionów. Wykonany przez panie schab z kością, nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym, z zasmażaną kapustą oraz szagówkami będzie reprezentował Wielkopolskę w ogólnopolskim finale konkursu podczas dożynek w Częstochowie.
Konkurs organizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia
Rolnictwa. W ubiegłą sobotę, 14 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu, podczas
Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, wręczono nagrody zwycięzcom wielkopolskich
zmagań, które rozstrzygnięto 22 lipca. W komisji konkursowej zasiedli wówczas Joanna
Ochniak (certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w
WorldChefs), Maciej Gładysz (dziennikarz Radia Emaus, autor audycji Gładkie
Gotowanie i Credo) oraz Kinga Konicka (pracownik KOWR OT w Poznaniu). Nie mieli
łatwego zadania, bo musieli dokonać wyboru spośród 60 Kół Gospodyń Wiejskich. Aż
tyle bowiem zgłosiło się z terenu województwa wielkopolskiego. Podniebienia
jurorów zdobył ”schab z kością nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym i zasmażaną
kapustą z szagówkami”, wygrywając wielkopolską edycję konkursu. Na 2 miejscu
znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Lipiny za ,,Pyry z gzikiem”, a trzecie zajęły
panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rusko za „Pierś z kaczki z karmelizowanym jabłkiem
i sałatką z kaszy jaglanej”. Przyznano także wyróżnienia trzem zespołom: Kołu
Gospodyń Wiejskich w Chrzanie, KGW w Pęcharzewie i KGW w Brodziszewie.
Potrawa autorstwa pań z Będziechowa będzie reprezentować
Wielkopolskę podczas ogólnopolskiego finału, który odbędzie się 4 września w Częstochowie,
gdzie podczas ogólnopolskich dożynek na Jasnej Górze zaprezentuje się 16 zwycięskich
zespołów. Ki
Zdjęcia FB/ Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Poznań