Karp po polsku, śledź po żydowsku, łazanki z kapustą, barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami, a także zupa Czupurniak znalazły się dziś na wigilijnym stole, do którego zaprosiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wierzbiu, gmina Sompolno.
Wigilijne spotkanie, w którym uczestniczyli mieszkańcy gminy Sompolno, poprzedziły warsztaty kulinarne. Od samego już rana w kuchni w Domu Ludowym w Wierzbiu trwały przygotowania tradycyjnych potraw. Gospodynie przy okazji wymieniały się doświadczeniami.
Efekt ich pracy był imponujący. Smakowało wszystko, także zupa o tajemniczej nazwie Czupurniak, podana tym razem w formie kompotu.
Przepis: suszone jabłko, morela, gruszka, śliwka. Owoce gotujemy, dodajemy laskę wanilii, szczyptę cynamonu, goździki, słodzimy do smaku. Podajemy na zimno do potraw wigilijnych lub na ciepło z makaronem. Wcześniej zupę należy zaprawić śmietaną.