W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Stary Browar

Wydarzenia dnia


Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności

2019-10-09 12:28:38
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności

Dni Otwarte organizowane w ramach Światowego Dnia Żywności potrwają w Banku Żywności w Koninie do piątku. W tym czasie grupy dzieci i młodzieży odwiedzają siedzibę instytucji – słuchają jak nie marnować jedzenia i wykorzystują informacje w praktyce – robiąc pizzę.

Bank Żywności w ramach akcji zorganizował prezentację dotyczącą problemu marnowania żywności, a także warsztaty kulinarne. W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce i wędliny. Główne powody to przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków. – Dlatego zabierajcie do szkoły małe, dobrze zapakowane śniadania, a jeśli coś Wam zostanie to podzielcie się z kolegą lub koleżanką – podpowiadała Joanna Piekarczyk, dyrektor banku. Ireneusz Niewiarowski, prezes KBŻ nawiązał do problemów związanych z ochroną środowiska. – Niewiele osób zdaje sobie sprawę ile wody marnujemy, aby wyprodukować zwykłą kanapkę – 90 litrów. Tak więc z jednej strony mamy problem marnowania żywności, a z drugiej kwestie związane z jej produkcją – mówił prezes.

Dziś pokazano młodzieży film prezentujący historię i dorobek Banku Żywności - placówka rozdysponował 27 mln żywności wartej 84 mln. Później rozpoczęło się wspólne gotowanie – Przyrządzamy pizzę, bo to coś co jest zawsze zjedzone, a dodatkowo to idealne danie zapobiegające marnowaniu żywności, bo można na nią wrzucić wszystko co zostało nam w lodówce – mówiła Joanna Piekarczyk.

W akcji wzięły udział: SP15 z Konina, SP z Liskowa i SP z Brzeźna oraz w piątek konińska SP9.

Akcja pod nazwą EcoWaste4Food realizowana jest przez Urząd Marszałkowski w Poznaniu.

Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Młodzi ludzie uczą się jak nie marnować żywności. Warsztaty w Banku Żywności
Olga Boksa

Podziel się

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:




cy cóś
Bin Laden jako wykładowca -nie bywałe!Czego dotyczy wykład wpływu hodowli kotów na wynik wyborczy Bin Ladena?


Jesteśmy na: