W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Korytkowski

Artykuły

Podnosimy odporność w naturalny sposób

2021-12-22 11:06:09
Podnosimy odporność  w naturalny sposób

Jeżówka, lukrecja, oregano, acerola… Powszechnie stosowane przez wieki, potem zapomniane, ponowie wróciły do łask. I nie ma się co dziwić, bo są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Podnoszą odporność, pomagają w walce z wieloma schorzeniami. Pacjenci po przebytym zakażeniu koronawirusem, skarżący się na dolegliwości układu oddechowego szczególnie docenili miodunkę, zwaną też płucnikiem. – Jest tak popularna, że brakuje jej nawet w hurtowniach – mówi pani Ewa ze Sklepu Zielarskiego „Melissa” w Koninie.

Nie od dziś wiadomo, że natura obfituje w zioła, których liście, kwiaty czy korzenie świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatki do potraw. Podnoszą walory smakowe potraw, a przy okazji wspomagają trawienie i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Bogactwo natury widoczne jest szczególnie w sklepach zielarskich. Herbatki, olejki, kapsułki, soki, syropy… Co wybrać, żeby podnieść odporność, tak ważną szczególnie teraz, w czasie pandemii? – O odporność trzeba dbać przez cały czas, a z początkiem jesieni, gdy słońce świeci coraz słabiej, konieczna jest witamina D3, a także witamina C – mówi pani Ewa. – Dużo witaminy C zawiera rokitnik, acerola, pigwa, czarny bez.

Ostatnio dużą popularnością cieszy się preparat ze sproszkowanych owoców camu camu, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. – Mają wyjątkowe wartości odżywcze, ale przede wszystkim są skarbnicą witaminy C, a także beta-karotenu i przeciwutleniaczy – mówi pani Ewa.

Doskonałym źródłem witaminy C jest pospolita jarzębina kojarzona z jesienią i koralami. Mało kto wie, że małe czerwone kulki zawierają teżwitaminy A, E, K, PP, witaminy z grupy B,potas, sód,magnezimiedź. Owoce jarzębiny stosuje się w leczeniu przeziębień, chorób płuc i nerek i anemii. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, mają właściwości moczopędne i przeczyszczające.

Jesienią i zimą, kiedy aura sprzyja infekcjom i przeziębieniom świetnie sprawdzają się herbatki rozgrzewające. Doskonałym „rozgrzewaczem” jest czarny bez, lipa a także imbir, którego można dodawać do zwykłych herbat.

Klienci coraz częściej pytają o zioła mające właściwości przeciwwirusowe. W sklepach dostępna jest herbatka pod wymowną nazwą „Wirus stop”. – Tu głównym składnikiem jest korzeń lukrecji, mający pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu oddechowego – podkreśla pani Ewa.

Ekstrakt z lukrecjidziała rozkurczowo i wykrztuśnie, a glicyryzyna zawarta w korzeniu lukrecjidziała przeciwwirusowo, bakteriostatycznie i immunosupresyjnie. Dzięki tym właściwościom może być stosowana pomocniczo wprzeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, astmie oraz przewlekłej chrypce. – Trzeba jednak wiedzieć, o czym zawsze informuję naszych klientów, że lukrecja podnosi ciśnienie. Nie jest więc wskazana dla osób z nadciśnieniem – dodaje pani Ewa.

Spośródziół stosowanych na przeziębienia coraz większą popularność zyskuje jeżówka (echinacea). Posiada również zaawansowane właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, dzięki czemu chroni też przed uporczywym nawracaniem infekcji. Działa przeciwzapalnie i wspomaga procesy regeneracyjne.

Działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne ma także wyciąg z oregano, dużym powodzeniem cieszy się olej z czarnuszki, czosnek bezzapachowy (naturalny antybiotyk) oraz tran. Prawdziwym hitem stała się ostatnio miodunka, zwana powszechnie płucnikiem. Pytają o nią osoby z powikłaniami po COVID-19. Roślina ma zbawienny wpływ na drogi oddechowe, a dokładnie na błony śluzowe dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na gojące się tkanki płucne, zwalcza stany zapalne, a wszystko dzięki zawartości alantoiny oraz krzemionki rozpuszczalnej. Wykazuje właściwości odtruwające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Stosowana jest głównie wspomagającow leczeniu uporczywych i nawracających schorzeń układu oddechowego.

Jak widać bogactwo właściwości zdrowotnych zawartych w ziołach jest nie do przecenienia. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać, a kiedy nie mamy pewności, czy przyjmowanie konkretnych preparatów ziołowych nam nie zaszkodzi, warto poradzić się specjalisty. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, a także wywoływać bardzo silne działanie. Dlatego należy także przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta.


Podnosimy odporność  w naturalny sposób
Podnosimy odporność  w naturalny sposób

Śledź nas na