W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Artykuły

Czy działa lepiej na którąś z płci?

2023-04-07 11:51:51
Czy działa lepiej na którąś z płci?

O kawie już wspominaliśmy. Krystian Antkiewicz, dietetyk kliniczny przyznał, że napój ten ma cenne właściwości prozdrowotne i antynowotworowe. Oczywiście, jak ze wszystkim, tak i z kawą nie wolno przesadzać. Naukowcy posunęli się jednak krok dalej i próbują odpowiedzieć na pytania, czy kawa działa lepiej na którąś z płci? Oto krótki przegląd badań na temat roli kawy w diecie kobiet i mężczyzn.

W 2017 roku przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” został zainicjowany program informacyjno-edukacyjny „Kawa i zdrowie”, nad którym patronat objął Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy). Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych.


Oto kilka z nich:

Kawa nie zaszkodzi damskim ani męskim sercom

Mity wiążą picie kawy z przyspieszoną, mogącą budzić niepokój pracą serca oraz nagłymi skokami ciśnienia. Tymczasem badania dowodzą, że umiarkowane ilości tego napoju – zdefiniowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jako 3-5 filiżanek dziennie – mogą zmniejszać ryzyko umieralności związane z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Przykładowo, umiarkowane spożycie kawy jest związane ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu, szczególnie w przypadku kobiet. Analizy naukowe nie wykazują też związku między regularnym spożywaniem kofeiny zawartej w kawie a zwiększonym ryzykiem nadciśnienia. Miłą wiadomością dla pań będzie odkrycie badaczy dotyczące mniejszej zachorowalności na nadciśnienie właśnie u kobiet pijących ok. 4 filiżanki kawy dziennie.


Zdrowie układu kostnego kobiet pijących kawę niezagrożone

Ostrzeżenie kobiet przed spożywaniem kawy, która miałaby powodować wypłukiwanie wapnia z kości, a w następstwie prowadzić do wystąpienia osteoporozy, nie ma naukowych podstaw. Z przeglądu kilkudziesięciu badań wynika, że kofeina zawarta w kawie nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie kości. Wśród przyczyn osteoporozy wymienia się za to nieprawidłowy sposób żywienia, z niską podażą wapnia i witaminy D, zbyt małą aktywność fizyczną, nadużywanie alkoholu i/lub palenie tytoniu, a także płeć damską i późny wiek. Dwie ostatnie predyspozycje potwierdzają dane – najwięcej przypadków osteoporozy w Polsce, bo 123 tysięcy, notuje się w grupie wiekowej kobiet w wieku 65-69 lat. Dla porównania – liczba przypadków tego schorzenia wśród mężczyzn z wymienionej grupy wiekowej sięga 12 tysięcy. Do profilaktyki choroby można więc zaliczyć dietę bogatą w niezbędne kościom mikroelementy i codzienną dawkę ruchu, bez konieczności rezygnacji ze smaku kawy.

Kawa może zmniejszać częstość zachorowań na nowotwory szyjki macicy i prostaty

American Cancer Society (ACS) opracowało w 2020 roku wytyczne mówiące o tym, że picie kawy może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka skóry u mężczyzn i kobiet, błony śluzowej macicy oraz czerniaka złośliwego u kobiet. Informacje opracowane przez ACS stanowią dodatkowe potwierdzenie monografii opublikowanej przez Międzynarodową Agencja do Badań nad Rakiem (IARC) w 2018 r., w której dokonano przeglądu wszystkich dostępnych badań nad kawą i rakiem, i nie stwierdzono wyraźnego związku między spożyciem kawy a występowaniem nowotworów. Smakiem kawy mogą się więc cieszyć zarówno kobiety – napój ten nie wywołuje nowotworu jajników, piersi czy szyjki macicy, a panie pijące kawę zapadają na ten ostatni typ nowotworu o 26 proc. rzadziej, jak i mężczyźni – nie prowadzi do powstania raka prostaty. Wszyscy pijący kawę powinni pamiętać, aby sięgać po napoje w umiarkowanej temperaturze, gdyż te gorące, o temperaturze powyżej 65°C, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia raka przełyku.

Seniorki i seniorzy w dobrej kondycji

Osoby w starszym wieku nie muszą rezygnować z regularnego spożywania umiarkowanych ilości kawy. Picie małej czarnej może im przynieść konkretne korzyści, takie jak zahamowanie pogorszenia sprawności poznawczej, które następuje wraz z wiekiem oraz obniżenie ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Alzheimera. Badania dowodzą, że spowolnienie rozwoju zaburzeń zdolności poznawczych jako efekt codziennego picia kawy jest szczególnie silne w przypadku kobiet. Odpowiada za to estrogen zawarty w ziarnach kawy, wykorzystywany przez organizm kobiet będących w okresie menopauzy jako forma łagodnej terapii hormonalnej. Udowodniono, że przyjmowanie małych porcji kawy dziennie, poprawiło stan aż 50 proc. badanych kobiet.

Umiar zawsze!

– Umiar w piciu kawy wskazany jest szczególnie w przypadku osób z niewyrównanym poziomem nadciśnienia tętniczego, bezsennością, czy ADHD. Jak wiadomo, kawa pobudza. Oczywiście mówię tu o kawie czarnej, bez dodatku śmietany czy cukru. Jeśli wybieramy kawy deserowe typu Cappucino, powinniśmy się liczyć z dodatkowymi kaloriami. Taką kawę trzeba traktować jako słodką przekąskę. No oczywiście, nie ma co robić dramatu, jak dolejemy sobie troszkę mleczka dla smaku – powiedział w rozmowie z nami Krystian Antkiewicz, dietetyk kliniczny. Jego zdaniem najbezpieczniejszą ilością są 2-3 filiżanki dziennie.

ps. (w oparciu m.in. o informacje kampanii „Kawa i Zdrowie”)


Śledź nas na