W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Artykuły

Amerykańska emigrantka o sensacyjnym życiorysie

2023-06-29 10:38:33
Amerykańska emigrantka o sensacyjnym życiorysie

Truskawki to owoce, na które niecierpliwie czekamy każdej wiosny. Uwodzą aromatem i smakiem. Na dodatek są bardzo zdrowe oraz uważane za afrodyzjak. Nie każdy wie, że ta pachnąca witaminowa bomba może pochwalić się ciekawym życiorysem, w którym nie brakuje sensacyjnych wątków. Do Polski truskawka przybyła za sprawą Marii Leszczyńskiej – żony Ludwika XV. Więcej o losach truskawki opowiada dr Jolanta Lisiecka z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Choć w ostatnich latach importowane truskawki są dostępne niemal przez cały rok, to żadne nie mogą równać się ze smakiem naszych krajowych. Pod koniec kwietnia rozpoczęły się zbiory z upraw szklarniowych, teraz na rynek wkroczyły truskawki z tuneli foliowych, a pod koniec maja pokazały się te najpyszniejsze, czyli prosto z pola. – Nie każdy wie, co to tak naprawdę je, ponieważ z botanicznego punktu widzenia owoc truskawki to jagoda pozorna, wieloorzeszek z licznymi drobnymi owocami właściwymi (orzeszkami). To co nam najbardziej smakuje, to wypukłe, mięsiste dno kwiatowe, na którym osadzone są orzeszki – tłumaczy dr Jolanta Lisiecka.

Truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody. Są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Zawierają znacznie więcej witaminy C niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe. Witamina C jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników, a także zwiększającym odporność i wspomagającym wchłanianie żelaza. Oprócz tego truskawki zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, które regulują dotlenienie krwi, a także wiele mikroelementów: żelaza chroniącego przed anemią, wapnia wzmacniającego kości, a także fosfor, magnez i mangan. Dodatkowo, zawarty w truskawkach kwas foliowy zapobiega depresji oraz wspomaga pracę i rozwój mózgu. Truskawki wpływają na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi, a błonnik usprawnia procesy trawienne. Są moczopędne, wspomagają pracę nerek oraz pomagają uzyskać spadek wagi.

Właściwości zdrowotne truskawki są nieocenione i dość powszechnie znane. Mało kto wie natomiast, że ten superowoc to… amerykańska emigrantka z ciekawym życiorysem, w którym nie brakuje sensacyjnych wątków. – Powstała w XVIII wieku w wyniku przypadkowego skrzyżowania dwóch gatunków poziomek – mówi dr Jolanta Lisiecka. – Jest więc właściwie poziomką do kwadratu. W naturze te dwa gatunki miały nikłe szanse, by się spotkać, ponieważ pochodzą z dwóch różnych amerykańskich kontynentów. Pierwszy z nich to północnoamerykańska poziomka wirginijska, o niepozornych czerwonych i słodkich owocach. Przez liczne plemiona indiańskie uważana za święty owoc. Podróż do Europy odbyła w XVI wieku. Pomagali jej w tym Anglicy i Francuzi. Drugiego z rodziców, czyli południowoamerykańską poziomkę chilijską, o dość dużych prawie białych owocach, przywiózł do Europy… szpieg francuskiego króla Ludwika XIV. Po sześciomiesięcznej podróży z Chile do portu w Marsylii przypłynęło pięć roślin. Jedna z nich posadzona w Królewskim Ogrodzie Botanicznym we Francji w sąsiedztwie poziomki wirginijskiej wydała atrakcyjne potomstwo. I od tego czasu rozpoczęła się jej światowa kariera. Do Polski truskawka przybyła za sprawą Marii Leszczyńskiej – żony Ludwika XV i została posadzona w ogrodach rodowego zamku w Gołuchowie.


Śledź nas na