W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Artykuły

Witamina D3 niezwykle ważna dla zdrowia

2024-01-11 13:55:29
Witamina D3 niezwykle ważna dla zdrowia

Bardzo często jest niedoceniana, a tak naprawdę ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. To królowa wśród witamin! O tym dlaczego witamina D3 jest tak ważna dla zdrowia, i czym grozi jej niedobór, rozmawiamy z Melanią Sosnowską, lekarzem internistą, reumatologiem z Konina.


– Pani doktor, dlaczego witamina D3 jest tak ważna dla zdrowia?

– Witamina D3 należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach związków organicznych, które wywierają wielostronne działanie biologiczne. Głównym źródłem witaminy D3, czyli cholekalcyferolu jest jej synteza w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych oraz jej podaż wraz z pokarmem. Witamina D3 jest ważna dla zdrowia, ponieważ wpływa na jakość kości – poprzez regulację wchłaniania wapnia w jelitach i wbudowania wapnia w tkankę kostną. Wpływa także na gospodarkę wapniowo-fosforanową, wodno-elektrolitową, na odporność, pomaga w walce z infekcjami, alergiami, przeciwdziała chorobom nowotworowym oraz chorobom z autoagresji (układ immunologiczny uznaje swoje własne komórki za obce i próbuje je zwalczać), ma działanie przeciwzapalne, ochronne w cukrzycy i chorobach sercowo-naczyniowych.


– Czym grozi niedobór witaminy D3 w organizmie?

– Niedobór witaminy D3 w ludzkim organizmie powoduje m.in.: zwiększenie ryzyka infekcji, osteoporozy i łamliwości kości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy i zespołu metabolicznego, bezdechu sennego czy depresji. Niedobór witaminy D3 stwierdzono w chorobach o podłożu autoimmunologicznym takich jak: stwardnienie rozsiane, choroby układowe tkanki łącznej, jak toczeń, zapalenie mięśni, twardzina układowa, zapalenie stawów i jelit.

– W jaki sposób powinno się suplementować witaminę D3, jakie dawki są zalecane i dla kogo?

– Stosowanie witaminy D3 zależne jest od wieku, masy ciała, stylu życia oraz chorób towarzyszących. Mówiąc o konkretnych dawkach należy wymienić kilka grup: noworodki i niemowlęta – 400 j/dobę; dzieci 6-12 miesięcy – 400-600 j/dobę; dzieci 1-10 lat – 600-1000 j/dobę; młodzież 11-18 lat – 1000-2000 j/dobę; dorośli od 19-65 lat – 2000-4000 j/dobę. Wyżej wymienione dawki należy stosować zależnie od pory roku i nasłonecznienia. Osoby starsze, czyli seniorzy 75-89 lat – 2000-4000 j/dobę przez cały rok. Kobiety karmiące i podczas ciąży – 2000-4000 j/dobę.

– Dziękuję za rozmowę.


Po jakie produkty spożywcze, zawierające witaminę D, warto sięgnąć? Na pierwszym miejscu są ryby: łosoś, tuńczyk, śledź, sardynki, potem mięso: wieprzowina, wątróbki wołowe, także jaja (żółtka) oraz nabiał: ser szwajcarski, ricotta, a także tofu. Produkty te są wprawdzie naturalnym źródłem witaminy D, niestety, w większości przypadków niewystarczającym. Konieczna jest suplementacja, ale o nią warto zapytać lekarza.


Śledź nas na