W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od  09.09

Artykuły

Czarna kawa – pić, czy nie pić – oto jest pytanie!

2022-05-04 14:46:45
Czarna kawa – pić, czy nie pić – oto jest pytanie!

Naukowcy badający wpływ diety na długość życia odkryli, że dzięki czarnej kawie, można zyskać dodatkowe lata. Umiarkowana konsumpcja tego napoju zmniejsza ryzyko zgonu z powodu wielu chorób, m.in.: przewodu pokarmowego, sercowo-naczyniowych, a także niektórych nowotworów. – Coraz więcej badań pokazuje, że kawa ma cenne właściwości prozdrowotne i antynowotworowe – potwierdza Krystian Antkiewicz, dietetyk kliniczny. – Flawonoidy, czyli przeciwutleniacze wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za wiele schorzeń. Tak więc kawę jak najbardziej możemy pić, zachowując oczywiście umiar, bo przesada we wszystkim szkodzi.

Kawa cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Oprócz zwolenników nie brakuje jednak także i zagorzałych przeciwników przekonanych o tym, że kawa szkodzi! I nie ma się co dziwić, bowiem przez lata wokół kawy narosło wiele negatywnych mitów. Tymczasem naukowcy coraz głośniej podkreślają, że czarna kawa ma nieoceniony prozdrowotny potencjał. Spożywanie około trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Udało się też wykluczyć związek między piciem kawy a chorobami przewodu pokarmowego, w tym chorobą wrzodową. Badania wskazują również na brak powiązań pomiędzy spożywaniem kawy i zaburzeniami pracy jelita grubego. W publikacjach naukowych można przeczytać o dobroczynnym wpływie kawy w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób pęcherzyka żółciowego, a także jej znaczeniu dla zapobiegania i progresji chorób wątroby, w tym marskości i raka wątroby.

– Z kawą, jak z żadnym innym produktem, nie wolno przesadzać – podkreśla Krystian Antkiewicz. – Umiar wskazany jest szczególnie w przypadku osób z niewyrównanym poziomem nadciśnienia tętniczego, bezsennością, czy ADHD. Jak wiadomo, kawa pobudza. Pozostałe osoby mogą sobie pozwolić na 2, 3 filiżanki w ciągu dnia. Oczywiście mówię tu o kawie czarnej, bez dodatku śmietany, czy cukru. Jeśli wybieramy kawy deserowe typu cappucino, powinniśmy się liczyć z dodatkowymi kaloriami. Taką kawę trzeba traktować jako słodką przekąskę. No oczywiście, nie ma co robić dramatu, jak dolejemy sobie troszkę mleczka dla smaku.

Na czym polegają prozdrowotne właściwości kawy? – Dzięki zawartości różnych związków bioaktywnych, takich jak polifenole czy alkaloidy, jest napojem o właściwościach antyoksydacyjnych – informuje Krystian Ankiewicz. – Pomagają w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób, które znacząco obniżają jakość życia, również tych uznawanych za cywilizacyjne, jak cukrzyca czy otyłość. Kawa ma właściwości odchudzające, więc w dzisiejszych czasach, kiedy tak modna jest szczupła sylwetka, wiele osób stara się to wykorzystać.

Dietetyk podkreśla jednocześnie, że kawy nie można traktować w kategorii leku. – Kawa sama w sobie nie działa, jeśli nie skupimy się ogólnie na zdrowym, zbilansowanym odżywianiu – mówi. – Warto włączyć ją jednak do codziennego jadłospisu, jeśli oczywiście nie mamy przeciwwskazań.

Koniecznie trzeba jednak wiedzieć, że kawy nie należy pić bardzo gorącej. – Już ze szkoły średniej wiadomo, że białka denaturują (zaburzenie struktury cząsteczek) w 102 stopniach i powyżej, czyli tracą swoje właściwości – przypomina Krystian Antkiewicz. – Poza tym pijąc gorącą kawę podrażniamy śluzówkę przewodu pokarmowego. Najchętniej spożywamy ją rano, a wtedy śluzówka jest najbardziej wrażliwa. W ogóle nie powinniśmy pić gorących płynów. To fizjologicznie nie idzie nam na zdrowie. Gorące parzy, a jak parzy, to uszkadza! Bardzo wiele osób skarży się wówczas na boleści związane z przewodem pokarmowym, w szczególności z żołądkiem, pojawiają się nadżerki, nadkwasoty.

O czym jeszcze warto pamiętać? – Kawa jest nie tylko prozdrowotnym składnikiem diety, ale ze względu na właściwości pobudzające kofeiny sprzyja aktywności fizycznej, która jak wiadomo – jest ważnym elementem zdrowego stylu życia – dodaje Krystian Antkiewicz.



Śledź nas na