W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.12.24

Artykuły

Dieta ketogeniczna – nie dla każdego

2024-06-26 08:12:32
Dieta ketogeniczna – nie dla każdego

Ostatnio „do łask” wraca dieta ketogeniczna. Czy każdy może przejść na dietę keto? Jakie są korzyści, a jakie zagrożenia? Zapytaliśmy o to niezawodną dietetyk z Prima Zdrowie, Ewę Gębkę. – Na czym polega dieta keto? Jakie są jej główne zasady?


– Dieta ketogeniczna polega na spożywaniu dużej ilości tłuszczów, ograniczeniu spożycia węglowodanów i odpowiednim spożyciu białka. Stosowana jest w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci, a w ostatnim czasie, bez wyraźnych wskazań naukowych – w celu redukcji masy ciała. Dieta keto powoduje, że organizm używa tłuszczu zamiast glukozy jako główne źródło energii. Wątroba produkuje ciała ketonowe, które dostarczają energii komórkom. To pomaga utrzymać poziom energii bez jedzenia węglowodanów. Jeżeli chodzi o zasady diety ketogenicznej, polega ona na ograniczeniu spożycia węglowodanów do maksymalnie 10 proc. całkowitej wartości energetycznej przyjmowanego pożywienia. Natomiast podaż tłuszczu powinna wynosić od 50 do 90 proc. dziennej wartości energetycznej, a ilość spożywanego białka – od 1,3 do 2,5 g na kilogram masy ciała dziennie. W praktyce oznacza to, że w diecie opartej na 2000 kalorii dziennie, ilość węglowodanów będzie ograniczona do zaledwie 20-50 g dziennie. Jest to więc dieta bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany.


– Jakie są zalety, a jakie wady diety ketogenicznej?

– Zacznijmy od wad. Ograniczenie węglowodanów do ekstremalnie niskiego poziomu może prowadzić do eliminacji ważnych źródeł składników odżywczych, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Z kolei zwiększone spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, może negatywnie wpłynąć na układ sercowo-

naczyniowy. Najbardziej restrykcyjne diety ketogeniczne mogą wywoływać szereg niepożądanych skutków, m.in.: zmęczenie, bóle głowy, nudności, zaparcia, hipoglikemię i kwasicę, szczególnie na początku. Mogą także prowadzić do problemów z odwodnieniem, zapaleniem wątroby, trzustki, hipertriglicerydemii, hiperurykemii, hipercholesterolemii i hipomagnezemii.

Dieta keto może być trudna do utrzymania w dłuższej perspektywie, a jej długoterminowe skutki zdrowotne nie są jeszcze w pełni poznane, zwłaszcza jeśli chodzi o okres ponad 20 lat.

Dieta ketogeniczna ma jednak kilka zalet, między innymi może być pomocna w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci, cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także w zrzuceniu zbędnych kilogramów (ale nie jest lepsza od pozostałych diet z deficytem energetycznym). Dodatkowo, dieta ketogeniczna może wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych oraz pomagać ograniczać apetyt.

– Jak rozpocząć dietę i jakie są przeciwwskazania?

– Aby rozpocząć dietę ketogeniczną należy przede wszystkim ograniczyć spożycie węglowodanów do około 20-50 g dziennie. Dlatego też należy unikać produktów bogatych w węglowodany proste, takich jak: słodycze, napoje słodzone, produkty z białej mąki, biały chleb, ciasta, bułki, makarony, słodkie owoce, a także alkohol. Najlepiej zacząć od świadomego planowania posiłków i zwracania uwagi na etykiety produktów spożywczych, aby unikać produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. Można stopniowo ograniczać ilość węglowodanów w diecie, aby uniknąć objawów ketozy, takich jak bóle głowy, zmęczenie i nudności.

Przeciwwskazaniami do stosowania diety ketogenicznej są m.in.: problemy z wątrobą, choroby nerek, zaburzenia metaboliczne, np. kwasica, zapalenie trzustki, ciąża i karmienie piersią. Diety ketogenicznej nie należy rekomendować również osobom starszym ze względu na mnogość skutków ubocznych i mniejsze możliwości kompensacji zmian wywołanych wprowadzeniem diety.

Przed rozpoczęciem diety ketogenicznej zaleca się skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować ją do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.

– Co jeść, a z czego zrezygnować? Konkretne przykłady – jadłospis.

– Dieta ketogeniczna najczęściej kojarzy się z jajecznicą na boczku, smalcem, golonką i tłustymi rodzajami mięsa. Produkty te należy ograniczać ze względu na dużą zawartość niekorzystnych w nadmiarze nasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie ketogenicznej większość kilokalorii pochodzi z tłuszczów, dlatego warto zadbać, by były to tłuszcze jak najlepszej jakości. Warto bazować na produktach, takich jak: oliwa z oliwek, inne oleje roślinne (olej rzepakowy, olej z awokado, olej lniany), oliwki, orzechy, pestki i nasiona, awokado.

Drugim, ważnym składnikiem diety ketogenicznej jest białko. Warto zadbać, by w diecie keto znalazły się takie produkty jak: jaja, chude mięso (kurczak, indyk), ryby (łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, śledzie).

Na diecie ketogenicznej zaleca się spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, aby utrzymać stan ketozy. Węglowodany dozwolone na diecie ketogenicznej to: warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak szpinak, brokuły, kalafior, cukinia, pomidory, owoce o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak maliny, truskawki, jagody.

Węglowodany, których należy unikać na diecie ketogenicznej to: produkty zbożowe, takie jak: chleb, makaron, ryż. Przeciwwskazane są również słodycze, cukier, słodkie napoje.

– Dziękuję za rozmowę.


Śledź nas na