W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 14.09.2020 -jesień

Zdrowie Uroda Styl

Azjatycki eliksir. Czy tajemnica młodości tkwi w wodzie ryżowej?

2020-08-20 13:55:44
Azjatycki eliksir. Czy tajemnica młodości tkwi w wodzie ryżowej?

Drogie Panie. Każda z nas – co jakiś czas – gotuję ryż, a pozostałą wodę wylewa. Uwaga! Nigdy więcej tego nie róbcie. Wykorzystajcie płyn do pielęgnacji twarzy, włosów i jako suplement diety. Dlaczego? Ponieważ woda ryżowa to jedna z najcenniejszych substancji kosmetycznych, bogata m.in. w witaminę E, witaminy z grupy B, tiaminę, ryboflawinę.

Doskonałym i tanim kosmetykiem będzie zarówno woda po ugotowaniu ryżu, jak i ta po kilkugodzinnym jego moczeniu. W ostatnim przypadku używamy ciepłej wody i czekamy, aż zmętnieje np. podczas nocy. Potem przelewamy ją – przez sitko – do ciemnej buteleczki. Przechowujemy w lodówce lub w ciemnym miejscu najdłużej do trzech dni. Żeby spotęgować działanie wody ryżowej, należy pozwolić jej sfermentować. Wytrąca się wówczas cenna substancja Pitera, która przyśpiesza i zwiększa regenerację komórek – nazywana eliksirem młodości.

Jak doprowadzić wodę ryżową do fermentacji?

Na początku należy zalać ryż wodą w proporcjach np. na pół szklanki ryżu – 2 szklanki wody. Następnie moczyć ryż przez około pół godziny, odcedzić płyn i pozostawić go przez 2-3 dni, w ciepłym miejscu żeby sfermentował. Jednak żeby jeszcze bardziej wzmocnić siłę działania sfermentowanej wody ryżowej powinniśmy ryż namaczać zdecydowanie dłużej. W każdym przypadku po fermentacji wodę trzeba zagotować, aby zatrzymać proces fermentacji, ostudzić i przelać do ciemnej butelki. Miksturę można rozcieńczyć czystą wodą lub wodą mineralną.

Woda ryżowa usuwa przebarwienia na twarzy

Ryż jest również naturalnym źródłem kwasu fitowego. Eliminuje on przebarwienia, zwęża pory, działa odmładzająco oraz obkurcza rozszerzone naczynka. Ponadto zawarty w ryżu oryzanol jest naturalnym antyoksydantem, dużo silniejszym niż witamina E. Zatem woda ryżowa odmładza, poprawia napięcie skóry, niweluje plamy, zmarszczki, cienie i obrzęki oraz zmniejsza plamy starcze. Żeby osiągnąć zadowalające efekty wystarczy systematycznie przecierać oczyszczoną wcześniej twarz daną miksturą. Domknie ona pory, złagodzi stany zapalne przywróci naturalny blask na twarzy.

Woda ryżowa nadaje połysk włosom i wzmacnia cebulki

Cała tajemnica tkwi tutaj w aminokwasach. Kolejnym składnikiem wody ryżowej jest inozytol, który naprawia uszkodzenia struktury włosów oraz chroni przed uszkodzeniem. Reasumując: ta cudowna mikstura znakomicie nadaje się do pielęgnacji bowiem zmiękcza, wygładza, uelastycznia i nadaje włosom połysk.


Podziel się


Jesteśmy na: