4 listopada w „Leśnej Polanie” w Tokarach w gminie Ślesin odbył się dziewiąty „Festiwal gęsi ochweśnickiej”. Tradycyjnie jego organizatorem był Bogdan Boroński właściciel AgroSkansenu. Nieodłącznym elementem festiwalu jest również konkurs na najsmaczniejsze danie z gęsi. W tym roku o podium ubiegało się dziesięć Kół Gospodyń Wiejskich, uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie oraz kucharze AgroSkansenu ,,Leśna Polana”.
Dawniej 11 listopada, czyli w dzień św. Marcina zajadanie się gęsiną było tradycją. Mówi o niej stare przysłowie: „Na św. Marcina najlepsza gęsina”. – Pragniemy tę tradycję przywrócić, dlatego cały listopad zapraszamy na kulinarną ucztę z gęsiną – informuje Bogdan Boroński, właściciel „Leśnej Polany”. Ale bohaterką AgroSkansenu gęsina była już 4 listopada podczas dziewiątego „Festiwalu gęsi ochweśnickiej”. Jak się dowiedzieliśmy, należy go zaliczyć do szczególnie udanych, ponieważ w tej edycji do konkursu stanęła największa do tej pory liczba Kół Gospodyń Wiejskich. – Komisja oceniała dziesięć potraw przygotowanych na bazie gęsi, wśród których tradycyjnie pojawiła się już ta luzowana i faszerowana kaszą gryczaną nazywana – ślesińską. Ale oprócz kulinarnych dzieł sztuki na stołach gościły takie specjały jak: pasztety, pierogi i tatar z gęsi, półgęsek a′ la carpaccio (marynowane piersi z gęsi, wędzone zimnym dymem), czarnina z kluskami ziemniaczanymi, rosół z makaronem, udo z gęsi w calvadosie, gęsie pipki i mnóstwo innych dań oraz przystawek, które nie sposób wymienić. Nasi goście mieli także okazję spróbować najróżniejszych nalewek oraz węgrzyna, który określany jest królewskim napitkiem – relacjonuje Bogdan Boroński, organizator festiwalu.
W poprzedniej edycji festiwalu swoje głosy na najsmaczniejsze danie mogli oddawać wszyscy goście. – W tym roku tego zaszczytu doświadczyła specjalnie powołana do tego komisja. W skład niezależnego jury wchodzili: Dariusz Witczak – burmistrz Kruszwicy, Franciszek Gray – emerytowany winiarz, Ewa Brodowska – pracownik banku, Henryk Zajączkowski – kaptan statku Rusałka PTTK Kruszwica, a przewodniczył im Michał Chmielewski – dyrektor Domu Kultury w Ślesinie – dodam uczestnik wszystkich organizowanych festiwali – informuje Bogdan Boroński.
Zwycięska trójka…
Po degustacji, długich naradach i zliczeniu głosów wyłoniono najlepszych. Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Ignacewo za gęś nadziewaną kaszą perłową (I). Drugie: Koło Gospodyń Wiejskich Półwiosek Stary za gęś nadziewaną mięsem i grzybami (H). Trzecie: Koło Gospodyń Wiejskich Mikorzyn za gęś nadziewaną mięsem i owocami (F). Zwycięska trójka otrzymała okazałe rzeźby gęsi, wykonane przez Piotra Staszaka, artystę ludowego z Brudzewa. Dodatkowe wyróżnienia trafiły na ręce KGW Ostrowąż i KGW Lubomyśle. Natomiast wyróżnienie specjalne otrzymali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie za bogatą prezentację przekąsek z gęsi i nowoczesne podanie.
WAŻNE: „Leśna Polana” wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich przygotowała przepisy potraw regionalnych, które wkrótce ukażą się w książce wydanej przez Dom Kultury w Ślesinie. – Zapraszam serdecznie do lektury. Z pewnością warto ją mieć w domowej biblioteczce – mówi Bogdan Boroński.