Niedawno uczniowie Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego w Koninie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa kuchni Tomasza Królikowskiego. Kolejna kulinarna przygoda odbyła się 10-17 kwietnia. Dwie uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klas II i III: Aleksandra i Michalina, wraz z nauczycielkami, wzięły udział w szkoleniach w ramach programu Erasmus+ we Włoszech.
Szkoła - Instituto Professionale DE NORA-LORUSSO w Altamurze, która gościła delegację z konińskiej szkoły, zaproponowała tak wiele aktywności, że tygodniowy wyjazd stał się niezapomnianym przeżyciem. Warsztaty z przygotowania pizzy i focaccio, szkolenia z zakresu wykorzystania ryb i owoców morza, nowoczesne techniki robienia ciast kluskowych, sporządzanie nadzień, lekcje języka angielskiego oraz praktykowanie języka włoskiego, to tylko część atrakcji, jakie miały okazję przeżyć uczennice i nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.
W czasie wolnym odwiedzano przepiękne miejsca naznaczone historią, takie jak dzielnica Sassi w Materze, piękne miasteczko Alberobello z charakterystycznymi kamiennymi domkami – trulli, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Uczennice wraz z opiekunkami spędziły również czas nad Adriatykiem oraz zobaczyły Gravinę, gdzie na spektakularnym rzymskim moście Ponte dell’Acquedotto odbywał się pościg w filmie „Nie czas umierać”, a James Bond wykonał brawurowy skok w przepaść. Ponadto uczestniczki projektu miały okazję zobaczyć fabrykę oliwy oraz produkcję włoskiego makaronu, sprawdzając oryginalność wyrobów. Zajrzały także do piekarni, w której tradycyjnymi metodami wypieka się chleb o wyjątkowym kształcie przypominającym serce – symbol włoskiej gościnności.
Tygodniowy pobyt job-shadowing był pełen niezapomnianych wrażeń, ale trzeba też dodać, iż ZSBiKZ w Koninie realizuje projekty Erasmus+ od 2012 roku, będąc pierwszą szkołą w mieście, która podjęła się tego wyzwania. W ramach zagranicznych wyjazdów, zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mają możliwość uczestniczenia w programach zdobywając cenne doświadczenia i rozwijając swoje umiejętności zawodowe.