W ubiegły czwartek w siedzibie KGW Sołectwa Królików miało miejsce ostatnie już spotkanie w ramach cyklu „Jagodowe Lato w Królikowie”. – W tajniki przygotowania pysznych i odżywczych „bowls” wprowadziła nas Ilona Surtel. Opowiedziała uczestniczkom jak przygotować „miski pełne zdrowia” – piszą panie na swoim Facebooku.
W „miskach pełnych zdrowia” znalazły się składniki bogate w białko: pieczony kurczak, wędzony łosoś, ciecierzyca, tofu. – Kompozycje uzupełniłyśmy o zielone sałaty, różnego rodzaju kasze, ryże oraz różnorodne warzywa i zioła. Bowle doprawiłyśmy pysznymi sosami. Prawdziwą furorę zrobił trójkolorowy ryż, pieczona dynia hokkaido oraz sos pietruszkowy! Nie zabrakło także miseczek przygotowanych na słodko. Wykorzystałyśmy m.in. bardzo zdrową kaszę jaglaną, jogurty, owoce, miód, mleko migdałowe, bakalie. Przy tworzeniu bowli wykorzystałyśmy miski wyprodukowane z otrąb pszennych – 100% biodegradowalne – piszą panie.