Stowarzyszenie „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” zorganizowało w swojej siedzibie spotkanie z rolnikami i sadownikami prowadzącymi uprawy, zajmującymi się hodowlą i wytwarzającymi żywność(zboża, owoce, warzywa, jaja, wędliny, sery, pieczywo, przetwory). Zaproszono także osoby zainteresowanych agroturystyką i zagrodami edukacyjnymi.
Na spotkanie przybyło 14 zainteresowanych osób. Magdalena Ciołek, dyrektor biura Stowarzyszenia poinformowała, że ma ono na celu diagnozę potrzeb rolników, szczególnie tych wytwarzających żywność lub tym zainteresowanych. Spotkanie kierowane było też do rolników chcących prowadzić działalność agroturystyczną. Zaprezentowała obecnym, jakie Stowarzyszenie „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” ma możliwości wsparcia i co może im zaoferować w ramach nowej perspektywy finansowej.
Przekazano także informacje dotyczące krótkich łańcuchów dostaw oraz certyfikacji i rozwoju produktów lokalnych.