Powstał materiał na kolejny Przepiśnik Powiatu Tureckiego. Tym razem zawierać będzie przepisy wigilijnych potraw, jakie stawiane są na stołach mieszkańców powiatu. Pierwsze miejsce zajęły receptury zaprezentowane przez KGW Marianki (gmina Kawęczyn) oraz KGW Kuny (gmina Władysławów).
Po wielkanocnym, starosta turecki postanowił ogłosić konkurs na „Wigilijne przepisy tradycyjnej kuchni Powiatu Tureckiego”. Pierwsze miejsce ex aequo zdobyły KGW Marianki (gmina Kawęczyn) oraz KGW Kuny (gmina Władysławów), II miejsce ex aequo KGW Niezapominajka Polichno (gmina Władysławów) oraz KGW Pęcherzew (gmina Turek) oraz III miejsce ex aequo KGW Gsin IN (Gmina Przykona) oraz KGW WojciechoWianki (gmina Kawęczyn). Z kolei wyróżnienia przyznano: KGW Żeroniczki (gmina Przykona), Kingę Trzmielewską (gmina Turek), Anne Feliks (gmina Władysławów).
- Bardzo się cieszymy, że nasze starania i serce włożone w dania zostały docenione – przyznaje zwycięska ekipa KGW Marianki, które zaproponowały barszcz czerwony z uszkami, kapustę wigilijną, faworki z karpia i sałatkę śledziową oraz makowiec. Te i inne przepisy wkrótce znajdą się w wigilijnym przepiśniku. ki