Wczoraj w Zespole Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbył się VI wielkopolski konkurs „Najpiękniejszy stół świąteczny” oraz szkolny konkurs „Potrawy świąteczne”.
Uroczystość organizowana w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” realizowana jest od 16 lat w żychlińskiej szkole przez Klub Młodego Restauratora. Do tej rywalizacji zapraszane są szkoły z całej Wielkopolski i od lat cieszy się ona niesłabnącym zainteresowaniem.
W tym roku w konkursie na najpiękniejszy stół wzięło udział 6 szkół: ZST z Turku, ZSRCKU z Kościelca, ZSGH z Kalisza, ZS z Liskowa, ZSBiKZ z Konina oraz gospodarze ZSEU z Żychlina. Tematem była „Wigilia w blasku świec”, dlatego też, na wszystkich stolach królowały świece wprawiające wszystkich w świąteczny nastrój. Nie zabrakło również tradycyjnych elementów tj. sianko, opłatek, Biblia. W tym roku I miejsce po obradach jury w składzie: Jan Bartczak, Karolina Walczak, Maria Chojnacka, Aneta Warzych Dzierzgowska oraz Adam Zioła - przypadło Sarze Stankiewicz i Laurze Zimnej z ZSEU z Żychlina, II miejsce zajęła Anna Misiak z ZST z Turku, a na trzecim miejscu podium stanęły dwie szkoły: Kościelca (Daria Woźniak i Weronika Sowińska) oraz z Kalisza (Dominika Osiewała i Oliwia Błaszczyk).
Do szkolnego konkursu na potrawę zgłosiło się aż 32 uczniów z klas o profilu gastronomicznym. Zaserwowano dania w dwóch kategoriach: potraw słodkich i wytrawnych. Można było podziwiać i smakować zarówno serniki, pierniki czy makowce ale również ryby pod różnymi postaciami, wspaniałe pierogi czy makiełki. W kategorii potraw wytrawnych jury przyznało I miejsce Natalii Malczyk, II miejsce Nicole Raźnej a trzecie Natalii Zajączkowskiej. Wśród dań słodkich na pierwszym miejscu znalazła się potrawa przygotowana przez Natalię Wróblewską, na drugim potrawa Oli Czajkowskiej a na trzecim Agaty Wieczorkiewicz.
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Wielkopolski Kurator Oświaty oraz Starosta Koniński
Wczoraj w Zespole Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbył się VI wielkopolski konkurs „Najpiękniejszy stół świąteczny” oraz szkolny konkurs „Potrawy świąteczne”.
Uroczystość organizowana w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” realizowana jest od 16 lat w żychlińskiej szkole przez Klub Młodego Restauratora. Do tej rywalizacji zapraszane są szkoły z całej Wielkopolski i od lat cieszy się ona niesłabnącym zainteresowaniem.
W tym roku w konkursie na najpiękniejszy stół wzięło udział 6 szkół: ZST z Turku, ZSRCKU z Kościelca, ZSGH z Kalisza, ZS z Liskowa, ZSBiKZ z Konina oraz gospodarze ZSEU z Żychlina. Tematem była „Wigilia w blasku świec”, dlatego też, na wszystkich stolach królowały świece wprawiające wszystkich w świąteczny nastrój. Nie zabrakło również tradycyjnych elementów tj. sianko, opłatek, Biblia. W tym roku I miejsce po obradach jury w składzie: Jan Bartczak, Karolina Walczak, Maria Chojnacka, Aneta Warzych Dzierzgowska oraz Adam Zioła - przypadło Sarze Stankiewicz i Laurze Zimnej z ZSEU z Żychlina, II miejsce zajęła Anna Misiak z ZST z Turku, a na trzecim miejscu podium stanęły dwie szkoły: Kościelca (Daria Woźniak i Weronika Sowińska) oraz z Kalisza (Dominika Osiewała i Oliwia Błaszczyk).
Do szkolnego konkursu na potrawę zgłosiło się aż 32 uczniów z klas o profilu gastronomicznym. Zaserwowano dania w dwóch kategoriach: potraw słodkich i wytrawnych. Można było podziwiać i smakować zarówno serniki, pierniki czy makowce ale również ryby pod różnymi postaciami, wspaniałe pierogi czy makiełki. W kategorii potraw wytrawnych jury przyznało I miejsce Natalii Malczyk, II miejsce Nicole Raźnej a trzecie Natalii Zajączkowskiej. Wśród dań słodkich na pierwszym miejscu znalazła się potrawa przygotowana przez Natalię Wróblewską, na drugim potrawa Oli Czajkowskiej a na trzecim Agaty Wieczorkiewicz.
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Wielkopolski Kurator Oświaty oraz Starosta Koniński