W Zespole Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Żychlinie odbyły się wojewódzkie elimanacje ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Szkoła przez 2 dni gościła młodzież ze szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski.
Do konkursu przystąpiło 13 drużyn z 6. miejscowości, z Brzostowa, Poznania, Kalisza, Objezierza, Wrześni oraz Żychlina. W pierwszym dniu młodzież miała za zadane przygotować przystawkę i danie główne z dowolnego elementu z kurczaka. Następnego dnia, w swoich konkursowych pracach kulinarnych, uczniowie musieli wykorzystać narzucone z góry składniki, a były to: pierś kurczaka ze skórą, soczewica, kalafior oraz parmezan.
W konkursie wyłoniono trzy najlepsze drużyny. Trzecie miejsce zajęli Mateusz Hofman i Dominika Barska że szkoły z Żychlina, drugie miejsce młodzież ze szkoły z Brzostowa, a zwycięzcami okazali się uczniowie z ZSPS z Poznania i to oni będą reprezentować Wielkopolskę na finale w Warszawie.
Pomysłodawcą oraz głównym organizatorem konkursu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. W skład jury wchodzili szef Łukasz Konik, szef Artur Wawer, szef Andrzej Klimek z Pałacu w Tłokini oraz zastępca szefa kuchni Bartłomiej Brzozowski z Restauracji Krew i woda z Gdyni. Uczniów z żychlińskiej placówki przygotowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Elżbieta Sell i Katarzyna Hryciuk, która również była organizatorem konkursu z ramienia szkoły.
Zdj. Katarzyna Hryciuk