Dydaktyczne Centrum Gastronomiczne przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie powstało 1 września 2006 roku, po 14 latach doczekało się modernizacji i rozbudowy. Dziś hucznie otwarto odnowiony budynek, a uczniowie popisali się swoimi umiejętnościami gastronomicznymi.
Rosnące zainteresowanie nauką na kierunkach gastronomiczno-hotelarskich oraz liczne sukcesy uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie w ogólnopolskich konkursach i olimpiadach z dziedziny gastronomii, sprawiły, że samorząd powiatu podjął decyzję o rozbudowie szkolnego centrum gastronomicznego. Plany inwestycyjne dotyczyły, zarówno zwiększenia metrażu obiektu, jak i wyposażenia go w nowoczesne sprzęty umożliwiające poznanie najnowszych technik przygotowania posiłków. – Centrum jest dla nas bazą dydaktyczną, stwarza możliwość poprawienia organizacji pracy szkoły i egzaminów zawodowych, ale przede wszystkim daje możliwość kształcenia młodzieży zgodnie z obowiązującymi standardami i wymogami realizacji podstawy programowej, to też kształcenie umiejętności uczniów, rozbudzanie ich zainteresowań i kreatywności, które objawia się w ich sukcesach – mówiła dziś, podczas uroczystego otwarcia budynku, dyrektor ZSEU Anna Matczak-Gaj.
Władze powiatu przeznaczyły na tę inwestycję ponad milion złotych. Prace budowlane rozpoczęły się w maju ubiegłego roku i objęły rozbudowę obiektu o nowe pracownie: żywienia z zapleczem magazynowym i obsługi klienta, a także trzy szatnie, dwie łazienki, pomieszczenie magazynowe oraz hol. Rozbudowa zakończyła się 31 października 2019 r. i kosztowała łącznie 1 mln 058 tys. 345 zł, z czego 1 mln 015 tys. 985 zł to pieniądze powiatu, a 42 tys. 360 zł pozyskano z WRPO w ramach projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Wszystkim zaangażowanym w prace dziękował dziś starosta Stanisław Bielik.
– Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych to 60-letnia tradycja, ale kształcenie uczniów w zawodach branży gastronomiczno-hotelarskiej jest dla nas priorytetem. To my pierwsi otwieraliśmy kierunki kształcenia w tych zawodach, dlatego cieszę się, że po 14 latach doszło do jego modernizacji i rozbudowy – dodała Anna Matczak-Gaj.
Nie zabrakło dziś tradycyjnego przecięcia wstęgi i poczęstunku przygotowanego przez uczniów.