Młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych z Żychlina kolejny raz udowodniła, że liczy się na ogólnopolskiej kulinarnej scenie. W minionym tygodniu, bez eliminacji, dostali się do pierwszego w Polsce Testu Kulinarnego.
I Test Kulinarny zorganizowany został przez Makro Polska. Dwudniowe wydarzenie odbyło się w Krakowie - Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Uczniowie z Żychlina do finałowej dwudziestki dostali się bez eliminacji, jako zwycięzca I edycji konkursu Wyzwanie Makro Chefs. Pierwszy dzień był odprawą konkursową - młodzi zapoznali się ze specyfiką rywalizacji - znacznie odbiegającą od klasycznych konkursów kulinarnych, czy olimpiad zawodowych. Na ekipy czekała też niespodzianka. W ramach Tygodnia Kuchni Polskiej otrzymali zaproszenia do krakowskich restauracji, gdzie mogli kosztować wybranych dań. Grupa z Żychlina miała okazję poznać wyjątkowe polskie potrawy przygotowane w nowoczesnej odsłonie przez restaurację Halicka Eatery &Bar, min. lodów z wątróbki gęsiej, ale będąc w Krakowie nie mogli też oprzeć się tradycji i znaleźli chwilę aby poczuć wyjątkowy klimat najstarszej kawiarni z 1895 roku - Jamy Michalika.
Drugi dzień pobytu w Krakowie to już konkursowe zmagania - 10 stanowisk z zadaniami podzielonymi na część praktyczną i teoretyczną. Drużyna w składzie: Wiktoria Wojtaś i Damian Durski doskonale poradzili sobie z obiema częściami. W praktyce dominował Damian, który podczas swojej pracy, choćby filetując pstrąga usłyszał wiele pochlebnych opinii na temat techniki. Część teoretyczna natomiast należała do Wiktorii, która zaskoczyła wiedzą i umiejętnością jej przekazania. Takie zagadnienia jak food conveniense, konszowanie czy historia kuchni polskiej nie kryły przed nią tajemnic.
W efekcie młodzież z Żychlina uplasowała się na wysokim V miejscu, na 18 drużyn z całej Polski. Ale jako jedyna drużyna została nagrodzona trzema wyróżnieniami od firmy Callebaut i Unilever, a ich opiekunka Katarzyna Hryciuk wygrała konkurs fotograficzny- instagramowy, gdzie zadaniem było pokazanie na zdjęciu najwięcej kulinarnych doznań i emocji z kolacji, na którą zaproszono wszystkie zespoły. Oprócz wspaniałych nagród, uczniowie nawiązali gastronomiczne kontakty, które być może już wkrótce przyniosą kolejne sukcesy.