W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar 18.06-25.07.2025

Kleczew

Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”

2025-06-18 12:05:53
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”

Budowa rozpoczęła się 1 lipca 2024 roku, a dziś pozostało jeszcze doposażenie. Nowy magazyn Banku Żywności w Koninie zostanie otwarty jesienią. – Nowoczesny magazyn usprawni nam pomaganie, skróci czas rozładunku żywności, a co za tym idzie, produkty szybciej trafią do naszych odbiorców. Większa przestrzeń poprawi również bezpieczeństwo pracy zatrudnionych osób – mówiła Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie.

– Bank narodził się z marzenia i chęci pomagania innym. Cały czas dbaliśmy o to, żeby być skuteczniejsi w tych działaniach. Nasz pierwszy magazyn miał powierzchnię około 150 metrów kwadratowych, taki maleńki, że tir się ledwo tam mieścił. Ta poprzednia hala na ulicy Przemysłowej miała 600 m2, ale wymagała remontu – mówił Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie. W ubiegłym roku organizacja rozprowadziła 34 miliony kilogramów żywności o łącznej wartości ponad 133 milionów złotych.

Inwestycja została w stu procentach realizowana z pieniędzy pozyskanych z dofinansowania z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, a cały koszt to prawie 5 milionów złotych. Umowa została podpisania 23 listopada 2023 roku, a budowa rozpoczęła się 1 lipca 2024 roku. – Prace zakończone zostały 23 maja, ale mamy jeszcze drobne rzeczy, które trzeba dopracować. Jesienią będzie oficjalne otwarcie. Obecnie w magazynie znajduje się około 250 ton żywności i są to produkty, które nie wymagają przechowywania w obniżonych temperaturach. Takie produkty trafią do nas 20 czerwca i wtedy uruchomiona zostanie chłodnia – informowała Joanna Piekarczyk.

Cała hala to powierzchnia 818 metrów kwadratowych. W magazynie znajdują się również komora mroźnicza o powierzchni 40 metrów kwadratowych i chłodnicza (80 metrów kwadratowych). Magazyn wyposażony jest także w rampy przeładunkowe oraz panele fotowoltaiczne. – Mamy nadzieję, że uda nam się jeszcze doposażyć magazyn, bo niestety na wiele rzeczy nie starczyło pieniędzy. Wymaga to dalszych prac i pozyskiwania dodatkowych funduszy. Brakuje chociażby regałów magazynowych, które znacznie powiększyłyby powierzchnię, ale jest to koszt około 100 tysięcy złotych, a to przekracza nasze możliwości finansowe. Po zakupie regałów potrzebny będzie także nowy wózek widłowy – mówiła Joanna Piekarczyk. W Polsce istnieje 31 banków żywności, z czego 1/3 może pochwalić się nową siedzibą.

Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Nowy magazyn Banku Żywności prawie gotowy. „Mamy nadzieję, że uda nam się go doposażyć”
Krystian Cichocki

Śledź nas na