Pierwszy tydzień grudnia obfitował w sukcesy uczniów technikum żywienia z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. Młodzi kucharze wzięli udział w Kulinarnym Pucharze Polski Mięsa Drobiowego, rywalizowali również w prestiżowym konkursie Monin Junior Cup 2018.
Młodzi kucharze - Damian Durski i Żaneta Marciniak (z 2 klasy tż) - wystartowali w I Kulinarnym Pucharze Polski Mięsa Drobiowego, którego finał odbył się w Warszawie. Spośród 60 zgłoszeń z całej Polski wybrano 10 najlepszych, których zaproszono na finał. W tym gronie znaleźli się i kucharze z Żychlina. W Warszawie towarzyszyło im dwudziestoosobowe grono uczniów ze szkoły, którzy dzięki zakwalifikowaniu się Damiana i Żanety do ścisłej czołówki, wzięli udział w warsztatach i wykładach odbywających się w Food Lab Grzegorza Łapanowskiego. W zmaganiach konkursowych oceniało uczniów wybitne jury: Robert Sowa, Teo Vafidis, Giancarlo Russo i Jarosław Walczyk.
Również w Warszawie, dwa dni później młodzi barmani rywalizowali w prestiżowym konkursie Monin Junior Cup 2018. W tym konkursie debiutował Bartosz Trawiński z 2 klasy technikum żywienia. Konkurs składał się z dwóch konkurencji - blind testu oraz przygotowaniu drinka wraz z dekoracją. W drugiej konkurencji wysoko oceniono umiejętności techniczne Bartka. Oceną jurorska zajmowali się profesjonalni barmani i sędziowie ze Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Bartosz Trawiński z Warszawy wrócił z nagrodami, otrzymał między innymi zaproszenie na szkolenie Monin z zakresu znajomości praktycznego wykorzystania produktów barmańskich.
Oba konkursy miały rangę ogólnopolskich.