Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSEU w Żychlinie mieli po raz kolejny okazję uczyć się pod okiem profesjonalnych kucharzy. Wszystko w tamach projektu „Wybieram wieprzowinę”, którego organizatorami są Związek „Polskie Mięso” oraz „Akademia Kulinarna Marcina Budynka”. Chef Marcin Budynek oraz dietetyk Judyta Szymkowiak wygłosili w szkole wykład, w którym wzięli udział wszyscy uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych. Młodzi adepci kuchni zyskali wiedzę o jakości mięsa wieprzowego, ale również jego wykorzystaniu w planowaniu żywienia. Po wykładzie dwudziestka wybranych uczniów wzięła udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyli się pod okiem fachowców jak wykorzystać wszystkie elementy tuszy wieprzowej w gastronomii, mieli okazję przygotowywać policzki wieprzowe, boczek, ale i tradycyjne elementy schabu czy karkówki w trochę innych niż zazwyczaj odsłonach.
Mistrz kulinarny Marcin Budynek znany z programów telewizyjnych Telewizji Polskiej - „Pytanie na śniadanie", czy „Kawa i herbata", ale również uznany szef kuchni, chwalił zaangażowanie młodzieży oraz nauczycieli w podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Podczas posumowania uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie ale również noże chefa kuchni.