Erika Świętanowska, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, zajęła II miejsce w konkursie „Profesjonalny kelner kluczem do sukcesu zawodowego”.
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu już po raz szósty odbył się sprawdzian wiedzy i umiejętności kelnerskich. Do rywalizacji zgłosiły się szkoły kształcące w zawodzie kelner oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Za profesjonalne wykonanie konkurencji, ale też fantazję, kreatywność i zwinność jury wybrało trójkę laureatów. W tym gronie na II miejscu uplasowała się Erika Świętanowska z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy konkursu musieli przygotować stół dla 4 osób na przyjęcie biznesowe z zagranicznym gościem, nakryć stół do określonego menu, obsłużyć gości zgodnie z zasadami. Odbył się także bieg sprawnościowy z tacą. Celem konkursu jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami, aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego, promocja młodych talentów oraz popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu i doboru zastawy, a także szkła do określonego menu.
Uczennicę do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów zawodowych Elżbieta Sell.