Dziś w kościołach poświęcimy wielkanocne pokarmy. Zawartość wielkanocnego koszyczka nie powinna być jednak dziełem przypadku. Każda potrawa ma bowiem swoją głęboką symbolikę. Ksiądz Tomasz Michalski, proboszcz parafii pw. św. Bartłomieja w Koninie, wyjaśnia znaczenie święconych pokarmów.
W wielkanocnym koszyczku powinno znaleźć się kilka głównych potraw. Są to: jaja, chleb, wędliny, sól i pieprz, chrzan oraz ciasto. Nie może zabraknąć również baranka – najważniejszego symbolu tych świąt. Oznacza Chrystusa, a także jest nawiązaniem do Starego Testamentu. – Krew Baranka Bożego, czyli Jezusa łagodzi nasze grzechy. Poza tym Żydzi zabijali baranka w ofierze, a drzwi pomazane krwią był znakiem dla Boga, że w domu mieszkają wierzący – wyjaśniał ksiądz. Dawniej święcono pieczonego baranka. Dziś w koszyczkach można znaleźć plastikowe lub czekoladowe figurki. – Wędliny i kiełbasy, które umieszczamy w koszyczkach również symbolizują baranka paschalnego – tłumaczył ks. Tomasz Michalski.
Oprócz głównych pokarmów do koszyczka można włożyć słodycze lub owoce oraz masło (symbol dobrobytu). Niektórzy umieszczają też zające, które zdaniem proboszcza nie mają zbyt wiele wspólnego z kościelną tradycją. – Zające mają bardziej ludową symbolikę. Zostały zapożyczone z tradycji niemieckiej, polegającej na chowaniu różnych upominków dla dzieci – wyjaśniał proboszcz Tomasz Michalski.
Symbolika pokarmów:
Jaja – symbol nowego życia. Chrystus pokonał śmierć, Szatana i grzech, by nas zbawić. Dzielenie się jajkiem podczas śniadania wielkanocnego ma umacniać więzi rodzinne. Dlaczego dekorujemy skorupki? Okazuje się, że pisanki to pogański zwyczaj związany ze świętowaniem rozpoczęcia wiosny. Został jednak zaadaptowany przez chrześcijańską tradycję.
Chleb – symbol ciała Chrystusa i pokarmu dla duszy. Stanowi również podstawowy posiłek człowieka.
Pieprz, sól i chrzan wykorzystane są do przyprawiania potraw, które jemy podczas wielkanocnego śniadania. Czarny pieprz, podobnie jak chrzan, nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu). Natomiast sól ma właściwości oczyszczające. – Chrześcijanin ma być solą ziemi, bo tak nazywał Jezus swoich uczniów – tłumaczył ksiądz.
Wędlina i kiełbasa – symbol baranka paschalnego.
Mazurek lub baba wielkanocna są nagrodą za wytrwanie w poście.