W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Wege lunchbox – 5 pomysłów na ekspresowe dania na cały tydzień


(Materiał promocyjny)
2022-06-24 15:23:06

Wege lunchbox – 5 pomysłów na ekspresowe dania na cały tydzień

W codziennym pędzie, przy natłoku pracy i obowiązków, mamy coraz mniej czasu na przygotowanie sobie treściwego posiłku. Na szczęście, istnieje wiele pysznych wegańskich obiadów, które można przygotować w zaledwie 15 minut.

5 pomysłów na wege lunchbox

Absolutnym mitem jest to, że wegańskie czy wegetariańskieobiady lub lunche nie dają siły na resztę dnia. Nic bardziej mylnego. Jest jednak główna wskazówka dotycząca przygotowywania wegańskich czy wegetariańskichobiadów, która pozwoli przygotować pożywny i wysokiej jakości posiłek bez mięsa. Upewnij się, że źródło białka roślinnego, na bazie którego budujesz menu, jest wystarczająco pożywne. Zaleca się jako podstawę lunchu gamę takich produktów, jak ciecierzyca, komosa ryżowa, makaron z ciecierzycy, soczewice, ziarna lub orzechy i nasiona. Oto kilka szybkich i smacznych przepisów na wege lunche.


1. Letni makaron z awokado i pomidorami

Zbliża się sezon pachnących pomidorów, jakie można znaleźć chociażby na: https://www.gazetkowo.pl/promocje/pomidory. Z wykorzystaniem tych szlachetnych warzyw proponujemy przygotowanie prostego makaronu.

Składniki:

  • 2awokado, bez pestek i pokrojone w kostkę
  • 1 ząbekczosnku, posiekany
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklankiniesłodzonego mleka sojowego
  • 1/4 szklankiwody
  • Sól dla smaku
  • Płatki czerwonej papryki do smaku
  • 4pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 szklankiugotowanego makaronu

Sposób wykonania:

Awokado, czosnek i sok z cytryny zblendujw robocie kuchennym.W miarę mieszania dodaj mleko sojowe, a następnie wodę.Dodaj więcej lub mniej wody w zależności od pożądanej konsystencji.Do smaku dodaj sól i czerwoną paprykę.Pokrojone pomidory podsmaż na oliwie.Pastę z awokado wymieszaj z ulubionym, ugotowanym makaronem i podawaj w asyście pomidorów.

2. Wegańska sałatka grecka

Latem zazwyczaj jemy szybkie i proste dania oraz dużo owoców i świeżych warzyw. Dlatego w porze lunchu dobrze sprawdzają się sałatki, które są naprawdę łatwe w wykonaniu, jak orzeźwiająca, wegańska sałatka grecka z tofu.

Składniki:

  • 1/2czerwonej cebuli
  • 1ogórek
  • 1zielona papryka
  • 4pomidory
  • ser feta z tofu
  • 40czarnych oliwek
  • 1 łyżkaoregano
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem z pożądaną ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem, aż dobrze się połączą.


3. Indyjska chana masala

Wegańska chana masala to pyszne danie roślinne.Jest prosty, łatwy do wykonania i gotowy w mniej niż 30 minut, a także możesz go dostosować do własnych upodobań. Bezglutenowy i oryginalnie zrobiony z ciecierzycy, ale możesz też użyć tego, co już masz w domu.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy (260g),można użyć także ciecierzycy w puszkach.
  • 4 duże pomidory
  • imbir, cebula, czosnek
  • ziarna kolendry, pieprz cayenne, sól

Sposóbwykonania:

Na patelnirozgrzaćoliwęi dodaćczosnek,cebulęiimbir. Podsmażnaśrednim ogniuprzez5 minutna złoty kolor. Dodaj pomidorypokrojone w kostkę iprzyprawyi gotuj naśrednim ogniuprzez 5 minut, a następnie całość zblenduj. Ciecierzycęodsącz i wrzuć do sosu z pomidorów, wymieszajigotujjeszcze5minut.

4. Pyszne placki ziemniaczano-warzywne

Placki ziemniaczane świetnie komponują się z zieloną sałatą i pysznym dipem. Ulubionym dipem do warzywnych placków jest pikantny majonez lub salsa z pomidorów.

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • czerwona soczewica
  • czosnek
  • jedna mała czerwona cebula
  • mąka uniwersalna
  • wędzona i zwykła papryka w proszku
  • majora
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zetrzyj ziemniaki i marchewki.W dużej misce połącz je z gotowaną czerwoną soczewicą, czosnkiem, cebulą i przyprawami.Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni i dodaj około 1 1/2 czubatej łyżki stołowej na każde placek.Gotuj je na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni przez trzy do czterech minut z każdej strony.Alternatywnie można je również zrobić w piekarniku w wersji bezolejowej.

5. Klasyczna zupa z fasoli w 30 min

Przepis na klasyczną zupę fasolową z puszki to hit na szybkie i pożywne danie. W tym daniu sprawdzą się nasze, krajowe pomidory, które znajdziesz na Gazetkowo.pl.Do przepisu najlepiej nadają się pomidory odmiany bawole serca.

Składniki:

  • Fasola w puszkach
  • Pomidory opieczone nad ogniem lub wędzone
  • Warzywa: żółta cebula, marchew, seler, czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Bulion warzywny
  • Przyprawy: wędzona papryka, kminek, nasiona kopru włoskiego, sól

Sposób wykonania:

Składniki połącz w garnku i zagotuj. Po ugotowaniu zupę możeszprzechowywać go w lodówce do 3 dni.Smak z czasem staje się coraz lepszy, bardziej pikantny i wyrazisty.Zupę z fasoli można takżemrozić do 3 miesięcy.

Wege lunchbox – 5 pomysłów na ekspresowe dania na cały tydzień
Wege lunchbox – 5 pomysłów na ekspresowe dania na cały tydzień
Wege lunchbox – 5 pomysłów na ekspresowe dania na cały tydzień