Pola Pyzdrowska, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, została laureatką Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku technologia żywności, która odbyła się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W związku z tym uczennica będzie zwolniona z testów w swoich kwalifikacjach zawodowych. Otrzymała również przepustkę na wybrane kierunki na wyższe uczelnie.
To wielki sukces również dla szkoły, ponieważ Pola jest już kolejną osobą z żychlińskiej placówki będącą w grupie najlepszych w Polsce w bloku technologia żywności. Olimpiada była wieloetapowa. Najpierw był etap szkolny, później okręgowy, który odbywał się w Poznaniu. To właśnie wtedy Pola wywalczyła nominację do etapu centralnego. Tam uczniowie rozwiązywali test składający się z 60 pytań. Sprawdzono także ich umiejętności podczas wykonywania 3 zadań praktycznych.
Pola Pyzdrowska uzyskała tytuł laureatki, ale to nie jedyny sukces. Uczennica będzie zwolniona z testów w swoich kwalifikacjach zawodowych. Otrzymała również przepustkę na wybrane kierunki na wyższe uczelnie. – Sukces uczennicy to również sukces szkoły. Wielomiesięczne przygotowania do olimpiady pod okiem nauczycielki przedmiotów zawodowych Elżbiety Sell, która ma na swoim koncie już 10 olimpijczyków, przyniosły fantastyczne efekty – informuje Katarzyna Hryciuk.