W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Dary natury. Cenne winogrono


(Materiał promocyjny)
2021-12-06 16:01:40

Dary natury. Cenne winogrono

Podstawą zdrowej kuchni jest wybór produktów najlepszej jakości tzn. kupowanie mięsa z pewnego źródła (jego pochodzenie i skład jest znane i nie budzi wątpliwości), a warzyw i owoców od lokalnych rolników. Coraz więcej osób docenia również zalety własnej uprawy czy hodowli, a własnoręcznie zebrane plony smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, że każdy posiadacz ogródka lub kawałka ziemi próbuje zostać rolnikiem.

Smak lata

Nic tak nie kojarzy się z latem, jak zapach owocu dojrzewającego na słońcu i zerwanego tuż przed zjedzeniem. Drzewa i krzewy owocowe sadzone na własny użytek są najchętniej wybieraną opcją na zagospodarowanie niewielkiej działki. Niewielkim nakładem sił (nawożenie, przycinanie, ochrona przed szkodnikami i mrozem) możemy każdego roku cieszyć się własnymi zbiorami.

Amatorska uprawa zyskuje kolejnych zwolenników, a wśród najczęściej wybieranych roślin jest winogron. Pnącze to znane jest ludzkości od wieków, dawniej było cenione głównie za właściwości lecznicze. Dziś już wiadomo, że winogron stanowi cenne źródło witamin (witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, E, K), potasu, fosforu, żelaza. Zawarte w roślinie polifenole mają silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest resweratrol, który wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Związek ten w największym stężeniu jest obecny w czerwonych winogronach, a spożywanie go wpływa korzystnie na układ krążenia (zapobiega zawałom, udarom, miażdżycy).

Owoce winorośli można spożywać na surowo, jednak by dłużej cieszyć się ich smakiem warto zrobić z nich przetwory. Konfitury, soki, galaretki, dżemy czy kompoty pozwolą nam zamknąć smak lata w słoiku czy butelce i cieszyć się nim ponownie o każdej porze roku.

Dzikie pnącze

Winorośl uprawiana jest obecnie na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Sadzonki winogron umieszczone w żyznej i wilgotnej glebie dają obfite plony i mogą być uprawiane na większą skalę. Dysponując nasłonecznionym terenem można rozważyć założenie winnicy, również w Polsce. Sadzonki winorośli wymagają stanowiska ciepłego i umiarkowanie przewiewnego. Najlepszy termin na sadzenie to przełom kwietnia i maja. Decydując się na sadzenie późną jesienią (październik, listopad) oszczędzamy sobie co prawda pracy przy podlewaniu, ale za to musimy zabezpieczyć roślinki przed mrozem na zimę.

Pnącze winorośli można również posadzić bliżej domu, we własnym ogródku. Przemyślane rozmieszczenie tworzy ocienione latem miejsce do odpoczynku, zasłonić też można mur odgradzający od sąsiada w wykorzystać dekoracyjne właściwości liści winogron. Odmiany dostępne na rynku dają możliwość wyboru roślinki spełniającej konkretne potrzeby.

Sadzonka winogronaprzy odpowiedniej dbałości zmieni się w dorodne pnącze. Aby winogron pięknie rósł i wydawał owoce niezwykle istotne znaczenie ma przycinanie. W ciągu pierwszych 2 - 4 lat cięcie nadaje roślinie zaplanowaną formę, zaś w kolejnych latach usuwamy chore lub uszkodzone pędy.

Smak, kolor i zapach

Pod koniec lata nadchodzi moment, na który czekaliśmy i na winorośli pojawiają się owoce. Przybierają one rozmaite barwy w zależności od uprawianej odmiany winogron- od jasnozielonej, poprzez różową, czerwoną do niemal czarnej. Jesienią barwę zmieniają liście, dzięki czemu festiwal kolorów trwa aż do przymrozków.

Winogron jest uprawiany głównie ze względu na owoce. To z nich robi się wino, soki i przetwory, a z owoców odmian bezpestkowych po ususzeniu otrzymujemy rodzynki. Z wina uzyskuje się ocet winny, który wykorzystywany jest w kuchni np. jako składnik marynaty do mięs.

Z pestek winogron otrzymujemy olej, który bogaty jest w kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Olej z pestek winogron ceniony jest w kuchni, smażenie na nim jest zdrowsze ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Na bazie tego oleju można również robić domowe kosmetyki, które poza działaniem pielęgnacyjnym nadają lekko orzechowy zapach sporządzonej mieszance.

Zastosowanie w kuchni znalazły również liście winogron, które w krajach bałkańskich są powszechnie używane do przyrządzenia potrawy z mięsa przypominającej nasze gołąbki.

Na dobry początek

Przygoda z uprawą winorośli zaczyna się od wyboru odmiany, która możliwa jest w naszej strefie klimatycznej. W tym celu warto zapytać o radę fachowca, a tych najłatwiej znaleźć tam, gdzie są zakładane winnice. Podkarpacie to rejon w Polsce o klimacie sprzyjającym uprawie roślin, to tam powstała szkółka oferująca sadzonki drzew i krzewów owocowych.

Sadzonki winogron można nabyć bez wychodzenia z domu. Internetowy Sklep Ogrodniczy Podkarpackie Sady to miejsce, gdzie warto zajrzeć i dodać coś do koszyka. Oferta sklepu spełni oczekiwania początkującego ogrodnika, zapalonego działkowca czy doświadczonego sadownika. W tym sklepie kupimy drzewa i krzewy owocowe, jak również rośliny ozdobne, a wszystko to z gwarancją, że roślinka się przyjmie.

Aby cieszyć się udanymi zbiorami warto zaufać trzeciemu już pokoleniu plantatorów, którzy dzięki doświadczeniu oferują najlepsze sadzonki odporne na warunki klimatyczne naszego kraju. Ofertę winogron znajdziemy pod adresem https://www.podkarpackiesady.pl/55-winogrona.

źródła: https://jaskier-ogrody.pl/jakie-wlasciwosci-maja.html